Gemeente Medemblik

Kolk van Dussen, natuurvriendelijke oevers

Een deel van het terrein is natter gemaakt, er zijn natuurvriendelijke oevers en sloten gegraven en stuwen en duikers aangelegd. Het gebied is zo een belangrijke schakel in de verbindingsroute voor plant en dier tussen het Zwanenwater en het IJsselmeer.

Het gebied heeft de extra ruimte voor water nodig omdat, vanwege het veranderende klimaat, steeds meer regenwater in korte tijd gaat vallen. In tijden van extreme regenval kan het hoogheemraadschap het gebied onder water laten lopen door het openzetten van een schuif. Landschap Noord-Holland gaat het gebied straks beheren, samen met agrariërs uit de directe omgeving. Langs het gebied loopt het Pannenpad. Wandelaars en fietsers kunnen zo van het nieuwe landschap genieten. Wie weet komen bezoekers in de toekomst in het gebied de roerdomp, waterspitsmuis en kamgras tegen.

De aanleg van de Kolk van Dussen is financieel mede mogelijk gemaakt door het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) van de provincie Noord-Holland en bijdragen van de samenwerkende partners.