Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes: 'Hopelijk neemt ze haar heffing mee'

14 november 2008

Aedes hoopt dat minister Vogelaar met haar aftreden ook de `Vogelaar-heffing' voor woningcorporaties meeneemt. Voor woningcorporaties was de heffing 'de meest onzinnige vorm van financiering van de wijkaanpak die je kon bedenken'.


- Woningcorporaties staan ieder in hun eigen werkgebied voor de wijkaanpak ter plekke, ze hebben daar overal voor getekend. In de praktijk zullen ze hun bijdrage waar maken. Mochten woningcorporaties de financiering van de opgave in hun eigen werkgebied niet rond krijgen, dan kunnen en zullen zij samenwerking zoeken met andere woningcorporaties.


- Deze werkwijze maakt herverdeling van het geld van woningcorporaties door overheidsingrijpen onnodig en onwenselijk. "Daarom is het verzet tegen de heffing onder corporaties zo groot. De Vogelaarheffing heeft feitelijk weinig met de wijkaanpak te maken. Het is veel meer een vermogensverevening die nergens op slaat en inbreuk doet op de eigen verantwoordelijkheid van woningcorporaties."


- De branche wil met de opvolger van Vogelaar goede afspraken maken over de relatie van woningcorporaties met de overheid. Het gesprek daarover is al gaande. De leden van Aedes zijn bereid en in staat het publieke belang van hun werk nog beter te borgen. Daar moet tegenover staan dat de Rijksoverheid de eigen verantwoordelijkheid van woningcorporaties respecteert. Bij deze ordening hoort een vorm van toezicht op de branche, maar geen mogelijkheid tot direct ingrijpen. De Vogelaarheffing zoals die nu bestaat is daarbij een sta-in-de-weg, omdat die indruist tegen deze verhoudingen.


Noot voor de redactie,