Gemeente Montferland

Meer aandacht voor milieu in gebiedsvisie Azewijnsebroek

De colleges van gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland willen nader onderzoek naar de milieuconsequenties van mogelijke landbouwontwikkelingen in Azewijnsebroek alvorens ze de gebiedsvisie voor Azewijnsebroek kunnen vaststellen. Daarnaast willen de colleges nader laten onderzoeken of het zinvol is om binnen het landbouwontwikkelingsgebied Azewijnsebroek een kleiner gebied aan te wijzen als agrarisch industriegebied waar intensieve veehouderijbedrijven wordt geconcentreerd.

Azewijnsebroek, het gebied dat ligt tussen gemeente Oude IJsselstreek en gemeente Montferland, is aangewezen als
Landbouwontwikkelingsgebied, kortweg LOG. Dat houdt in dat in Azewijnsebroek in de toekomst meer intensieve veehouderijen mag plaatsvinden. De provincie wil dat Oude IJsselstreek en Montferland gezamenlijk een bestemmingsplan voor dit gebied opstellen waarin deze ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt.

Gebiedsvisie
Om tot een bestemmingsplan te komen, laten beide gemeenten een gebiedsvisie opstellen, waarin het huidige gebied wordt beschreven en wordt gekeken naar de mogelijke gevolgen voor de toekomst van het uitbreiden van intensieve veehouderij in dit gebied. De conceptversie van de Gebiedsvisie LOG Azewijnsebroek is begin november aan beide colleges gepresenteerd.

Milieuaspecten
De colleges van de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland zijn van mening dat de conceptgebiedsvisie weliswaar goed is onderbouwd vanuit ruimtelijke ordening en landschap maar ze willen meer aandacht voor de milieuaspecten in de gebiedsvisie. Met name de ammoniakuitstoot van de intensieve veehouderij kan problemen geven, zeker gezien de omliggende natuurgebieden.

Agrarisch industriegebied
Daarnaast willen de colleges dat in de visie wordt onderzocht wat de milieubelasting voor het gebied zou zijn als er binnen Azwijnsebroek een kleiner gebied aan wordt gewezen waar -als een soort agrarisch industrieterrein- de intensieve veehouderijbedrijven geconcentreerd worden, om zo zones elders in Azewijnsebroek te kunnen ontzien.

Van visie naar bestemmingsplan
Met die opdracht gaat de werkgroep die de gebiedsvisie opstelt nu aan de slag. Naar verwachting zal in het midden van 2009 de - aangepaste- gebiedsvisie voor Azewijnsebroek worden gepresenteerd en akkoord worden bevonden door de colleges, waarna een ontwerp-bestemmingsplan wordt gemaakt en vervolgens de inspraakprocedure zal starten.