Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dringend maatregelen nodig in gezondheidszorg (14/11/08)

De Euro Health Consumer Index kwam gisteren met het bericht dat België in 2008 slechts op de 12e plaats staat als het gaat om gezondheidszorg in Europa. Daarmee zakt België steeds verder weg, want in 2006 stond België nog 7e. Nederland staat helemaal bovenaan, nadat het ook al twee jaar op nummer twee stond. Dit slechte nieuws verbaast N-VA niets en bevestigt alleen maar het discours van Louis Ide in de Senaat en Flor Van Noppen in de Kamer. De gezondheidszorg in België heeft dringend behoefte aan een grondige hervorming, want ze wordt alsmaar duurder voor de belastingbetaler én voor de patiënt, terwijl de kwaliteit erop achteruit gaat.

Een van de zaken die men aanhaalt is de slechte Belgische behandeling van diabetespatiënten, de tegenvallende zelfmoordcijfers, en de hoge resistentie tegen antibiotica. Dit is iets waar senator Louis Ide al een tijdje op hamert. Louis Ide: Met de realisering van het nationale kankerplan laat minister Onkelinx de andere ziektes wat in de kou staan. Dit wordt nu bevestigd door Health Consumer Powerhouse, de organisatie achter deze index. Door zo in vakjes te denken riskeert men bepaalde ziektes te vergeten. Dit is dan ook het logische gevolg van een verticale visie op gezondheidszorg.

Bovendien stelt Health Consumer Powerhouse dat het rapporteren van gegevens over de Belgische gezondheidszorg aan internationale instellingen bijna tien jaar achterop loopt. Ook dit is een oud zeer. Louis Ide: Transparantie in de cijfers ligt in België gevoelig. Dat merkte ik laatst ook toen al mijn schriftelijke vragen werden geweigerd. Nochtans zijn transparantie en beschikbare cijfers absoluut nodig om het beleid te kunnen evalueren en bijsturen.

Deze index toont nog maar eens aan dat hervormingen in de Belgische gezondheidszorg dringend nodig zijn. Flor Van Noppen: De gezondheidszorg in België is een zwaar zieke patiënt geworden, die er door het beleid van de PS-ministers Demotte en Onkelinx steeds slechter aan toe is.

Health Consumer Powerhouse geeft tot slot Barack Obama de raad om eens naar Nederland te kijken als hij het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem op de best mogelijke manier wil hervormen. Wij raden minister Onkelinx aan om vooral naar de nummer 2 te kijken: Denemarken. De nog geen 6 miljoen Denen splitsten hun gezondheidszorg nog verder op. Iets waar mevrouw Onkelinx nog veel van kan leren. Yes, you can!

Auteur:
Louis Ide, Senator N-VA
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be