Verhogen eigen risico zorgverzekering loont alleen voor gezonde mensen

14/11/2008 12:43

Independer

Het eigen risico verhogen bij de zorgverzekering kan duur uitpakken. Het lijkt een manier om premie te besparen, maar in de praktijk komen verzekerden veelal bedrogen uit. Zolang verzekerden geen of weinig gebruikmaken van de zorg is er niets aan de hand. Maar wanneer er onverwachts toch specialistisch hulp nodig is, zijn verzekerden vaak veel duurder uit dan wanneer het eigen risico niet was verhoogd.

Voor mensen die (vrijwel) nooit een beroep doen op de zorg kan een hoger eigen risico een flinke besparing opleveren. De beste manier om er achter te komen of een eigen risico lonend is, is het berekenen van de eigen zorgkosten per jaar. Is het verplicht eigen risico opgebruikt dan loont het meestal niet om dit bedrag te verhogen. Maar is het eigen risico niet opgebruikt dan kan het verhogen ervan wel de moeite waard zijn.

Overigens moeten verzekerden oppassen met het verhogen van het eigen risico. Vaak is het niet mogelijk om dit terug te draaien. Om ervan af te komen is overstappen vaak de enige optie.

Per 1 januari 2009 gaat het verplicht eigen risico omhoog van 150 euro naar 155 euro per volwassene. Bij alle verzekeraars kan dit bedrag worden verhoogd, in sprongen van 100 euro naar maximaal 655 euro.

De kortingen die verzekeraars geven voor het verhogen van het eigen risico verschillen nogal. Verzekeraar CZ geeft bij een eigen risico van 455 euro een korting van 175 euro op het jaarlijkse premiebedrag. De Amersfoortse geeft slechts 90 euro korting. Bij een eigen risico van 655 euro is het verschil nog groter. Fortis ASR beloont dit met een korting van 130 euro, terwijl Salland de premie met maar liefst 300 euro verlaagt.

Het eigen risico geldt niet voor kosten die worden gemaakt voor de huisarts, voor de verloskundige en voor kraamzorg. Ook tandartskosten voor kinderen tot en met 21 jaar vallen er buiten.

Via onderstaande link kunt u de eigen risicobedragen van alle verzekeraars bekijken:

http://weblog.independer.nl/persbericht/verhogen-eigen-risico-zorgverzekering-loont-alleen-voor-gezonde-mensen/





http://www.independer.nl