Veilig Amsterdam


Slotervaart wint Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering

terhorst


* Radicalisering

*

14 november 2008

Het stadsdeel Slotervaart krijgt de nationale prijs voor het âActieplan tegen Radicaliseringâ. Tijdens het jaarlijkse Veiligheidscongres in Rotterdam overhandigde Minister Ter Horst een kunstwerk en een bedrag van 15.000 euro aan de trotse radicaliseringsmedewerkers van stadsdeel Slotervaart.

Het actieplan tegen radicalisering zoekt nieuwe preventiemethoden. Repressie bij aantoonbare radicaliseringdreiging is strak geregeld met nieuwe opsporingsmogelijkheden en zwaardere straffen. Preventie van religieuze ontsporing is een relatief onontdekt gebied.

Preventieinstrumentarium
Radicaliseringsdeskundigen Slotervaart ontwikkelen een preventie-instrumentarium in samenwerking met jongerenwerkers, jongerenorganisaties, vrouwenorganisaties, pedagogen, ouders en docenten.

Omgaan met kritiek
Jongeren leren in de moskee omgaan met kritiek, via trainingen en discussies. En ze leren in de moskee ook zelfkritiek en autonoom denken te ontwikkelen. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch: âWie zijn kinderen niet leert omgaan met kritiek uit hun (school-)omgeving op hun geloofsuitingen, krijgt kinderen die zich van dag tot dag gekleineerd voelen, tot zij als puber religieus ontsporen.â

De kleine groep reeds geradicaliseerde jongeren krijgt een persoonlijke benadering. Verder komen respect en tolerantie voor gelovigen en niet-gelovigen aan bod. Maar ook begrip voor mensen die pijn voelen omdat hun stad of wijk in relatief korte tijd ingrijpend is veranderd.

Overal inzetbaar
Juryvoorzitter Annemarie Jorritsma oordeelde over het actieplan: "Uiterst professionele en effectieve aanpak. Het past bij de problematiek van de grote steden en is overal inzetbaar."