Ingezonden persbericht


FNV Zelfstandigen opent discussie over positie zzp'ers in de ICT-branche

Onderzoeksrapport Digitale Cowboys brengt positie zelfstandige ICT'ers in kaart

Hilversum, 14 november 2008 ­ FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp'ers) opent de discussie over de positie van zzp'ers in de ICT branche. Wie is de baas? Hoe staat het met de opkomst en machtspositie van bemiddelingsbureaus, de kracht van netwerken en het mislukken van aanbestedingsopdrachten van de overheid? Welke ontwikkelingen zijn er gaande en wat is de huidige positie van de zelfstandige ICT'er? Dennis Bouwman, vice-voorzitter van FNV Zelfstandigen, geeft in zijn boek 'Digitale Cowboys' antwoord op deze vragen. Het boek bevat de resultaten van een onderzoek dat is gedaan naar trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor zzp'ers in de ICT branche.

Uit het onderzoek blijkt dat een, via een bemiddelaar gedetacheerde ICT'er, liever eigen baas is en dat persoonlijke vaardigheden en netwerkwerken steeds belangrijker worden in de huidige flexibele arbeidsmarkt. Daarnaast worden trends als diversiteit in vormen van arbeidsrelaties en de groei van bemiddelingsbureaus gesignaleerd. De zzp'er opereert als een pionier op de arbeidsmarkt en transformeert van een traditionele - op groei van de productiecapaciteit gerichte - ondernemer naar een 'selfemployed worker'.

De bevindingen uit het onderzoeksrapport Digitale Cowboys roepen op tot de onderstaande agendapunten:
* Ondersteuning van een moderne sociale zekerheid; ook passend voor de zzp'er;
* Investering in individuele ontplooiing en groei;
* Faciliteren van netwerkkracht; als motor van de kenniseconomie.

Volgens Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen opent dit rapport de dialoog over zzp'ers in de ICT-branche. ''FNV Zelfstandigen wil concrete acties ondernemen om de positie van zelfstandigen te verbeteren. Juist door samen met verschillende partijen en natuurlijk de zzp'ers in hun specifieke branche een open discussie aan te gaan, kunnen we zowel de behoeften als knelpunten voor zzp'ers in kaart brengen. Dit onderzoeksrapport geeft een realistisch beeld van deze punten voor de zelfstandige ICT'er.''

Het boek Digitale Cowboys is gratis beschikbaar en op te vragen via onderstaande contactgegevens.

###



Ingezonden persbericht