Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Meerderheid panelleden is voor zondagopenstelling

Bewoners Oud-West geraadpleegd over mogelijke openstelling van winkels op zondag

14 november 2008
Uit een enquête onder het digitaal panel van stadsdeel Oud-West blijkt dat 56 procent van de respondenten voor een zondagopenstelling van winkels is. 11 procent is neutraal en 34 procent is er tegen. Dit is de uitkomst van een onderzoek onder leden van het digitaal panel van stadsdeel Oud-West.

De mogelijkheid om op zondag te kunnen winkelen is de belangrijkste reden om voor de koopzondag te zijn. Ook vinden de panelleden dat openstelling de eigen keus van de winkeliers en het winkelend publiek moet zijn.

De tegenstanders vinden vooral dat de zondagsrust bewaard moet blijven. Op de tweede plaatse denken zij dat de koopzondag slecht is voor de kleine ondernemers. Ook vrezen zij drukte op straat en een hogere parkeerdruk.

Zeven van de tien respondenten denkt gebruik te gaan maken van de koopzondag. In de eerste plaats denken zij naar de supermarkt te gaan. Verder worden een kleine speciaalzaak of een kledingwinkel genoemd.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Oud-West wil de zondagopenstelling invoeren. De stadsdeelraad wilde voor de besluitvorming weten hoe de bewoners hierover denken. Daarom is het digitaal panel van Oud-West hierover bevraagd. Het panel bestaat uit een vaste groep bewoners, die maandelijks wordt ondervraagd over een bepaald onderwerp. Op 2 december vergadert de stadsdeelraad over de zondagopstelling. Dan wordt ook deze enquête besproken.

Alle stadsdeelbewoners is een bewonersbrief gestuurd, met de uitnodiging mee te doen aan de digitale enquête óf telefonisch te reageren. Door de brief hebben zich bijna 400 nieuwe leden aangemeld. Van de 1489 panelleden hebben 1075 meegedaan aan de enquête, een respons van 72 procent.