Gemeente Den Haag

De Nieuwe Haagse Scool in atrium

Jan Wils, Co Brandes, Jan Greve, Hendrik Wouda, Jan Duiker, Frans Lourijsen, wie kent ze? Het zijn de bouwkunstenaars die in de periode 1920 1940 in belangrijke mate het stadsbeeld van Den Haag hebben bepaald. Ze behoren tot de Nieuwe Haagse School waarvan tot en met 15 november een tentoonstelling staat opgesteld in het atrium van het stadhuis.

De Papaverhof, ontwerp van Jan Wils De huizen die ze bouwden, zijn op honderden meters herkenbaar: veel ritmiek, horizontale lijnen, overstekende luifels, fraai glas-in-lood en expressief gebruik van baksteen. Een kwart van Den Haag is volgens de Haagse methode tot stand gekomen. Berlage was als stedenbouwkundige verantwoordelijk voor de ruimtelijke indeling van veel Nieuwe Haagse Schoolwijken.

Voorbeelden
Schone eenheid was belangrijk in die periode, alles was zorgvuldig op elkaar afgestemd. Naast de arbeiderswoningen (Laakkwartier, Vruchtenbuurt, en Rustenburg) ontstonden in die periode ook nieuwe (hoogbouw)woontypen als portiekwoningen, appartementen, woonhotels en urban villas.
Indrukwekkende vrijstaande huizen zijn onder andere te vinden in Marlot, Kijkduin en Wassenaar. Scholen zijn nog in tact in vrijwel alle Nieuwe Haagse Schoolwijken en kantoorgebouwen en kerken die zeer de moeite waard zijn staan zoals in Scheveningen en het Benoordenhout.

De stijl van de Nieuwe Haagse School Gedachtegoed De Nieuwe Haagse School, zoals deze bouwstijl wordt genoemd is ontstaan uit het gedachtegoed van Berlage, Frank Lloyd Wright en De Stijl. Veel wijken in Den Haag zijn inmiddels tot beschermd stadsgebied verklaard.

Boek en excursies
Bij de tentoonstelling is een boek verschenen: 'Schoone Eenheid' van de auteurs Victor Freijser en Marcel Teunissen (prijs 49.50 euro).

Horizontal elementen kenmerken de Nieuwe Haagse School Naast de tentoonstelling, kunt u middels diverse excursies kennismaken met het fenomeen Nieuwe Haagse School zoals de invloed van Berlage als stedenbouwkundige, specifieke gebouwen (Gemeentemuseum, Dalton Lyceum, woonhotels, Papaverhof) en thematours (gebouwtypen, architecten, wijken).
Er worden ook jeugdexcursies georganiseerd.

Voor meer informatie zie www.denieuwehaagseschool.nl.