Ministerie van Algemene Zaken

Verklaring minister-president naar aanleiding van benoeming Van der Laan tot minister voor Wonen, Wijken en Integratie

Nieuwsbericht | 14-11-2008

De minister-president heeft op het ministerie van Algemene Zaken een verklaring afgelegd naar aanleiding van het aftreden van minister Vogelaar en de benoeming van Van der Laan tot haar opvolger.

Letterlijke tekst van de verklaring:

Dames en heren, goedemiddag,

Gisteravond heeft mevrouw Vogelaar haar ontslag als minister voor Wonen, Wijken en Integratie aangeboden aan Hare Majesteit de Koningin. U allen bekend. Zij kon niet langer volwaardig functioneren nadat zij het vertrouwen had verloren van de fractie die haar voordroeg voor het ministerschap.

In mijn verklaring gisteren heb ik mevrouw Vogelaar geprezen voor de moed dit onder ogen te zien. Ik heb daaraan toegevoegd dat ik de inzet van mevrouw Vogelaar als minister van WWI heb gewaardeerd. En dat herhaal ik hier vandaag graag. Niemand hoopt een ministerschap zo te moeten beëindigen. Noch de minister in kwestie. Noch haar collega's in het kabinet. In de Ministerraad was dit vanochtend ook te merken aan de reacties van de collega's.

Hoe lastig dat ook is, op een dag als vandaag moeten we vooruitkijken. Er is nog veel te doen op het terrein van Wonen, Wijken en Integratie. Er is veel werk aan de winkel. Hierover heb ik vanochtend met Eberhard van der Laan een goed gesprek gehad.

Hare Majesteit de Koningin heeft de heer Van der Laan zojuist benoemd als nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie en hem beëdigd. Het kabinet treft in hem een collega die zich vinden kan in onze ambities.

Zijn ervaring en motivatie bieden perspectief voor de toekomst. Ik herhaal graag publiekelijk wat ik de heer Van der Laan vanochtend persoonlijk al heb kunnen zeggen: met vertrouwen verwelkom ik hem - ook namens de collega's - als lid van het kabinet.

Zie ook


* Persbericht: Reactie minister-president Balkenende op het vertrek van minister Vogelaar

* Persbericht: Van der Laan benoemd tot minister voor Wonen, Wijken en Integratie