Partij van de Arbeid

Van der Laan benoemd

14-11-2008 01:22

Eberhard van der Laan is vandaag door de koningin benoemd tot minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Van der Laan is oud-fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam en mede-oprichter van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan.

Eberhard van der Laan was na in de jaren tachtig assistent van wethouder Jan Schaefer en in de jaren negentig de fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Daar toonde hij een enorme vernieuwingsdrang en trok hij de partij uit de verkiezingsnederlaag van 1990. Hij sloot in 1983 cum laude zijn rechtenstudie af en richtte begin jaren negentig zijn eigen advocatenkantoor op. Van der Laan is een expert op het gebied van publiek-private samenwerking. Hij was voorzitter van het verkiezingsprogrammacommissie van de PvdA die het programma voor 2002-2006 schreef (Samen voor de Toekomst)

Op dit moment is Van der Laan naast zijn werk bij Kennedy Van der Laan voorzitter van het Verzetsmuseum in Amsterdam, lid van de raad van toezicht van de Publieke Omroep en bestuurslid van Het Nieuwe Parool.

Vicepremier Wouter Bos omschrijft Van der Laan als iemand die in het publieke debat standpunten, waaronder de kabinetsvisie op integratie, helder voor het voetlicht kan brengen. Als geen ander is hij in staat het verhaal neer te zetten en uit te dragen.' Bos noemde Van der Laan ook iemand die uitmuntende kwaliteiten heeft om mensen bij elkaar te brengen en te houden. De nieuwe minister zal daarbij verworven vrijheden compromisloos verdedigen, aldus Wouter Bos.

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer: Van der Laan is volgens mij uitstekend in staat om te verwoorden wat in de PvdA leeft op het gebied van integratie. Aan de ene kant staat hij ervoor dat iedereen moet kunnen meedoen aan de samenleving en emanciperen, maar ook dat regels en gewoonten moeten worden gerespecteerd.

Bos benadrukte dat de PvdA niet over één nacht ijs is gegaan en dat het vertrek van Vogelaar het sluitstuk is van een proces dat langer geduurd heeft. Een persoon die ik graag had zien slagen, heeft het niet kunnen waarmaken. Ik moet constateren dat het niet zo is gegaan als gehoopt.