Nederlandse Politiebond


Rechtbank Den Haag: normaal pauzeren voor Waterpolitie SOMS onmogelijk

Voor medewerkers van de Waterpolitie is het niet mogelijk volwaardig te pauzeren als ze tussen 12.00 en 14.00 uur niet ergens kunnen aanmeren met hun patrouillevaartuig bijvoorbeeld omdat ze zich op de zeearmen in Zeeland of op de Waddenzee bevinden. Zij kunnen in die situatie dan ook niet gehouden worden aan de verplichte pauze van een half uur in de eigen tijd die het KLPD sinds 1 januari 2006 aan zijn personeel heeft opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag op 12 november bepaald in een door de NPB aangespannen civiele procedure.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft inmiddels erkend dat het bij patrouilles op grote wateroppervlakten niet altijd mogelijk is tijdig een aanlegplek te vinden en de motor en communicatiemiddelen buiten werking te stellen. Er rest de bemanning in zo'n geval niet anders dan onafgebroken doorwerken, met als gevolg dat ze aan het eind van de dienst een half uur eerder naar huis kunnen dan hun collega's. Aan deze gang van zaken was door de invoering van de nieuwe pauzeregeling een eind gekomen; door het vonnis van de rechtbank in Den Haag wordt ze GEDEELTELIJK weer in ere hersteld.

Altijd onmogelijk!
De NPB had graag gezien dat de rechtbank het opleggen van een verplichte middagpauze in de eigen tijd onrechtmatig had verklaard voor ALLE patrouilles van de Waterpolitie. Ook als er wel tijdig kan worden afgemeerd is volgens de Arbeidsinspectie 'normaal genieten van een pauze' namelijk niet mogelijk. Tijdens het in uniform rondlopen in de openbaarheid ben je altijd aanspreekbaar. Daardoor zit een volwaardige pauze zoals bedoeld in artikel 1:7 van de Arbeidstijdenwet er niet in. De rechtbank verwerpt dit argument met een voor de NPB onduidelijke motivering. Reden voor de NPB om in hoger beroep te gaan.

Zelfstandig civiele procedures voeren
De NPB heeft de hierboven beschreven civiele zaak zelfstandig aangespannen en niet namens een bepaald lid. De rechtbank heeft de NPB ontvankelijk verklaard en daarmee uitgesproken dat een vakbond op eigen titel een dergelijke procedure kan voeren als een manier om de belangen van zijn leden te behartigen. Voortaan kunnen de advocaten van de NPB dus zelf een civiele zaak aanhangig maken als het gewenst is dat een lid om wat voor reden dan ook buiten beeld blijft of namens meerdere leden tegelijk. Kortom: deze uitspraak geeft onze advocaten extra slagkracht!

Gepubliceerd op 14 november 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.