Gemeente Medemblik

Strategische Visie nieuwe gemeente

De voorbereidingen voor de fusie staan niet stil. Zo hebben de fusiegemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik inmiddels een strategische visie vastgesteld. Hierin wordt onder andere de meerwaarde van de nieuwe gemeente omschreven. De strategische visie bepaalt bijvoorbeeld hoe de relatie met de burger er in de nieuwe gemeente uit zal zien. De komende drie weken zullen we telkens een ander onderdeel van deze strategische visie toelichten.

Relatie burger-bestuur
De nieuwe gemeente zet zich in om de afstand tussen burger en bestuur te minimaliseren. Uitgangspunt hierbij is dat de gemeente weet wat er leeft in de kernen en luistert naar haar burgers. Een van de instrumenten die de gemeente hiertoe zal inzetten is het `interactief besturen'. De nieuwe gemeente stimuleert het bestaan van platforms, zoals dorpsraden, waarbinnen onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt. De gemeente streeft ernaar de burgers en maatschappelijke organisaties op die manier in een vroeg stadium te betrekken bij vraagstukken die hen raken, zodat hun mening meetelt bij de besluitvorming. Zichtbaarheid, herkenbaarheid en bereikbaarheid voor de burgers staan hoog in het vaandel.

Meer dan de som der delen
De totstandkoming van één gemeente brengt een meerwaarde voor de burger, het bestuur en de organisatie. Deze voordelen vloeien voort uit de schaalvergroting, zoals het kunnen optimaliseren van de dienstverlening en het professionaliseren van de organisatie. Met andere woorden, de nieuwe gemeente streeft ernaar de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger verder te verbeteren terwijl tegelijkertijd, door efficiënter te gaan werken, de kosten voor de burger niet toenemen.

Daarnaast biedt deze fusie de nieuwe gemeente ook een aantal specifieke kansen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om de beleidsopgaven, op het gebied van onder meer recreatie, voorzieningen en de kwaliteit van het westfriese open gebied, beter op te pakken. Maar de fusie brengt juist ook een aantal zaken met zich mee waar rekening mee gehouden moet worden. De afstand tussen burger en bestuur bijvoorbeeld, de fysieke afstanden tot het gemeenteloket of de bestuurlijke cultuurverschillen tussen de drie organisaties. Bij de verdere voorbereiding van het fusieproces zal hier zeker aandacht aan geschonken worden. Kortom, de vorming van één nieuwe gemeente brengt een aantal kansen en uitdagingen met zich mee. Een belangrijke doelstelling van het fusieproces is goede oplossingen te zoeken voor die knelpunten en vooral de kansen optimaal te benutten.