Gemeente Zeist

14-11-2008: spoorwegovergang Den Dolder
Laatst gewijzigd: 14 november 2008

13 november 2008

Spoorwegovergang Den Dolder alleen voor langzaam verkeer

Afgelopen woensdagavond heeft de Raad het raadsvoorstel over spoorwegovergang Den Dolder geamendeerd. Daarmee is het raadsvoorstel aangescherpt en heeft de Raad besloten tot het volgende.

In Den Dolder komt een tunnel voor fietsers en voetgangers bij de Tolhuislaan. Daarnaast zal er naar de Nieuwe Dolderseweg een kortsluitroute voor autoverkeer gemaakt worden, een zogenaamde bypass. Op het moment dat de tunnel en de kortsluitroute gereed zijn, zal de spoorwegovergang in Den Dolder worden versmald. De spoorwegovergang kan dan alleen nog worden gebruikt voor langzaam verkeer zoals fietsers en

voetgangers.

De aanscherpingen zijn gericht op de realisatie van een optimaal sociaal veilige en befietsbare tunnel. In het amendement wordt ook aangegeven dat de nieuwe verbinding voor autoverkeer van Den Dolder Zuid en Noord via de Andreas Foxlaan wordt gerealiseerd. Daarbij wordt ook onderzocht of het autoverkeer over de parallelweg van de nieuwe Dolderseweg geleid kan worden.

De uitwerking en uitvoering van de plannen vindt plaats in samenwerking met betrokkenen, inwoners, provincie en ProRail. De uitwerking vindt plaats in drie delen:

* de tunnel Tolhuislaan

* de nieuwe kortsluitroute voor autoverkeer tussen Den Dolder Noord en Zuid

* de aanpassing van het centrumgebied , inclusief de geluidswerende voorziening en de versmalde spoorwegovergang.