Gemeente Almere

Extra afspraken om overvallen te voorkomen

14-11-2008

politiebureau almere logo Naar aanleiding van de recente golf overvallen op supermarkten in de gemeente Almere, hebben gemeente en politie vrijdagochtend 14 november op het gemeentehuis van Almere overleg gevoerd met veiligheidsmanagers van alle supermarktketens, vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, politie Flevoland, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, het Platform Detailhandel Nederland, en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Tijdens dit overleg zijn extra afspraken gemaakt in aanvulling op ieders inspanningen om overvallen op supermarkten te voorkomen.

Tijdens het overleg werd duidelijk dat de ontwikkeling in Almere de ondernemers, de gemeente Almere en de politie Flevoland zorgen baart. Het was iedereen duidelijk dat de problemen een gezamenlijke aanpak vragen. De gemeente Almere hecht vanuit haar regierol in het lokale veiligheidsbeleid groot belang aan samenwerking met de partners om de overvalgolf te stoppen. Tijdens het overleg is een groot aantal afspraken gemaakt dat past binnen die integrale aanpak.

De komende weken zullen wijkagenten, gemeenteambtenaren en veiligheidsmanagers van de supermarkten samen een scan uitvoeren, om te zien welke maatregelen zowel in de winkel als in de omgeving van de winkel mogelijk zijn, om het overvallers zo moeilijk mogelijk te maken. Verder zijn er ook afspraken gemaakt over systematische informatie-uitwisseling tussen alle partijen (politie, gemeente, ondernemers). De supermarkten zullen de komende tijd weer nadrukkelijk de veiligheidsprotocollen tegen het licht houden en hun personeel instrueren.

Met deze en andere afspraken verwachten de veiligheidssecuritymanagers van de supermarktketens, de brancheverenigingen, de Kamer van Koophandel, de politie en de gemeente Almere het potentiële overvallers zo moeilijk mogelijk te maken.

Ten slotte doet de gemeente ook een beroep op de bewoners van Almere. Zij kunnen de extra ogen en oren zijn, zodat verdachte situaties ook snel bij de politie gemeld worden (0900-8844). De politie heeft de afgelopen week veel extra mensen ingezet en een speciaal overvallenteam in het leven geroepen.