Bewoners LSA boos over vertrek Vogelaar

14/11/2008 15:40

LSA

De PvdA heeft gisteravond het vertrouwen in minister Vogelaar opgezegd omdat ze volgens de partij niet meer het gezag had om de moeilijke dossiers als integratie en de 40 wijken tot een goed einde te brengen. Hoewel het voor haar zelf natuurlijk de meest bittere pil is zijn ook veel bewoners erg kwaad. Bij het LSA secretariaat stroomden vanmorgen de reacties uit de aandachtswijken binnen. Als het gaat om de 40 wijken dan wordt de mening van de PvdA-top door bewoners beslist niet gedeeld (zie quotes hieronder). Voor haar lag het zwaartepunt van de 40 wijkenaanpak bij de participatie van bewoners. Zij wist donders goed dat dit beleid alleen kan slagen als de mensen die er uiteindelijk beter van moeten worden volop meedoen. Ze is er door haar optreden in de wijken in geslaagd bij bewoners een nieuw optimisme te wekken waardoor veel mensen in beweging zijn gekomen.

Ze had de moed om lokale bestuurders aan te spreken als ze niet genoeg deden om bewoners te stimuleren mee te doen of de ruimte te geven voor eigen ideeën.

De bewoners en het LSA hebben in haar een echte bondgenoot verloren en balen van dit besluit. Ella Vogelaar voelde zich thuis in de 40 wijken en had dit karwei graag afgemaakt en daar hadden de bewoners ook op gerekend. De PvdA -top heeft veel uit te leggen.

Joke Bakker (Revisited-wijken): "Ik ben verbijsterd over de gang van zaken rond het aftreden van de minster. Zij was voor mij de eerste minister, die daadwerkelijk het onderwerp bewonersparticipatie in de letterlijke betekenis echt serieus nam, daar ook het belang van inzag voor het welslagen van de krachtwijken. Inhoudelijk en programmatisch had zij dit allemaal zeer scherp. Dit is rond uit gezien een groot verlies voor onze zaak. Als PvdA lid schaam ik mij, dat haar eigen partij zo met haar om gaat. Ik heb van zeer dichtbij meegemaakt, dat ook haar eigen PvdA wethouders haar niet steunden in haar beleid. Zij konden er niet mee leven dat de minister luisterde naar o.a. het LSA , zagen dit als een rechtstreekse aanval op hun eigen invloed, daarmee werd het doel van haar beleid opgeofferd aan eigen belang ( macht dus, wie heeft het voor het zeggen). Schandalig."

Harry Brinkerink (Deventer - Rivierenwijk): "Bewoners van de wijken stellen dit niet op prijs. Ze heeft het vertrouwen gewonnen van de mensen in de wijk. Dit verdient geen schoonheidsprijs."

Diana Weeda (Rotterdam - Hillelsluis): "De minister heeft zeker haar best wel gedaan. De gemeente Rotterdam heeft hier alleen niet aan mee willen werken. Neem bijvoorbeeld de bewonersbudgetten en de keuze om dit niet via het voucher-syteem in te zetten. Dit ontslag gaat niet over de krachtwijken maar over issues rondom integratie."

Toos Mollet (Amersfoort - Kruiskamp): "Het ontslag van deze minister was een schok. Ik vind het heel erg jammer. Zeker omdat ze voor onze wijk zoveel heeft gedaan."

Joop van der Meer (Deventer - Keizerslanden): "Ik vind dit teleurstellend. Ik vind dat de Kamerleden uit haar partij haar onvoldoende hebben gesteund. Ik ben tevreden over haar optreden, ze kwam op voor bewoners."





http://www.lsabewoners.nl