Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Websites overheden getest op toegankelijkheid

Stichting Accessibility heeft honderd websites van overheden getest in opdracht van de CG-Raad en Viziris. Nationale, ministeriële, provinciale en gemeentelijke websites zijn onderzocht op toegankelijkheid. De resultaten van deze test staan in de Accessibility Monitor 2008.

De Accessibility Monitor 2008 wordt op maandag 17 november aangeboden aan Ank Bijleveld, de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Derde keer

De CG-Raad vindt dat de websites van de overheid goed toegankelijk moeten zijn voor alle burgers dus ook voor mensen met beperkingen. Stichting Accessibility onderzocht de websites voor de derde maal na vorige onderzoeken in 2004 en 2005. De sites zijn getoetst op naleving van de belangrijkste webrichtlijnen geformuleerd door de overheid in 2006. Er is gekeken naar bijvoorbeeld de schaalbaarheid van lettergroottes en het werken met kleurcontrasten, maar ook naar andere aspecten als de vindbaarheid door zoekmachines zoals Google.

Presentatie

Tijdens de presentatie van de resultaten zal Eric Velleman, technisch directeur van Stichting Accessibility, een aantal concrete voorbeelden geven van de problemen waar gebruikers van overheidssites tegenaan kunnen lopen. Aan het einde van de bijeenkomst zal beleidsmedewerker van Viziris Roel van Houten, zelf blind, demonstreren welke problematiek voor blinde gebruikers speelt rond 'toegankelijkheid' van websites.


(Geplaatst: 14 november 2008)

---