Gemeente Den Haag

GEMEENTE DEN HAAG BEREIDT ZICH VOOR OP DE WINTERPERIODE (14 november)

Het vroor niet afgelopen dinsdag. Toch reden er strooiwagens door Den Haag: de gemeente bereidt zich voor op de komende winterperiode. Van 1 december tot 1 maart staan er 24 uur per dag mensen paraat om te strooien bij gladheid. Begin deze maand is tweemaal een zogenaamd proefalarm gehouden. Bij een proefalarm rijden de strooiwagens de route die ze normaal bij kans op gladheid rijden. Zonder pekel weliswaar; het gaat om controle van het materieel en bekendheid met de routes.

Hoofdverkeerswegen en fietspaden
De strooidienst in de winterperiode wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door HMS (Haagse Milieu Services). HMS beschikt over 13 grote strooiwagens voor de hoofdverkeerswegen. Het Veeg- en Straatbedrijf van de gemeente zorgt met 13 kleinere strooiwagens voor gladheidsbestrijding op fietspaden. Per keer moet 600 km hoofdverkeerswegen en 400 km fietspaden toegankelijk gemaakt worden. Voor het strooien van de gehele stad is vier uur nodig.

Wanneer wordt er gestrooid?
Aan de hand van de weersinformatie, signalen van de politie en eigen waarneming wordt bepaald of er echt gestrooid moet worden. Dat kan zowel in de avond als 's ochtends net voor de spits gebeuren. Er wordt 4 tot 10 gram zout per vierkante meter gestrooid. Per jaar is gemiddeld 1000 tot 2000 ton zout nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gaat om een nat mengsel van pekel en calciumchloride. Het voordeel van dit mengsel is dat ook preventief gestrooid kan worden. Het mengsel hecht namelijk aan het wegdek. Een ander voordeel is dat de auto's die over het net gestrooide wegdek rijden niet onder het zout zitten.

Zelf strooien
Inwoners van Den Haag kunnen ook zelf meehelpen bij de gladheidsbestrijding. Op de drie Haagse afvalbrengstations en bij de stadsdeelkantoren (behalve Centrum en Haagse Hout) kunnen zij voor eigen gebruik zout afhalen om bijvoorbeeld op de oprit te strooien. De bejaarden- en verzorgingstehuizen in Den Haag krijgen op verzoek een container met strooizout.

Meer informatie
Alle strooiroutes en meer informatie over het bestrijden van de gladheid in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/gladheid. Hier is ook na te lezen op welke locaties het zout voor privégebruik kan worden afgehaald.