Provincie Limburg

Persberichten

Voor een gezamenlijke beheersing van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn
Gouverneur L.J.P.M. Frissen en de andere gouverneurs van de Euregio Maas-Rijn Gouverneur L.J.P.M. Frissen en de andere gouverneurs van de Euregio Maas-Rijn hebben vanochtend het rapport Voor een gezamenlijke beheersing van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn in ontvangst genomen. De hoogleraren criminologie Cyrille Fijnaut en Brice De Ruyver hebben op verzoek van de gouverneurs de problematiek in kaart gebracht en een plan van aanpak opgesteld voor de aanpak van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn.

Het rapport is niet alleen relevant is voor de aanpak van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn maar heeft ook betekenis heeft voor de beheersing van dit probleem in het gehele grensgebied tussen België en Nederland enerzijds en tussen Duitsland en Nederland anderzijds. En in het verlengde hiervan is het van belang is voor het beleid dat deze en andere landen in Europa voeren. Want als dit beleid ergens op de proef wordt gesteld, dan is het wel in de Euregio Maas-Rijn: in geen enkel ander grensgebied binnen de Europese Unie zijn de problemen van de drugsgerelateerde criminaliteit zo manifest als in deze euregio en is de noodzaak zo groot om op allerlei gebieden zeer nauw met elkaar samen te werken om die problemen de baas te kunnen blijven.

De bestuurder van de Euregio Maas-Rijn, hopen dat zij met dit rapport een versnelling hebben kunnen bewerkstelligen in de aanpak van een problematiek waar de burgers in dit gebied van af willen. Het onderzoek maakt ondubbelzinnig duidelijk dat de fase dat lokale bestuurders, vaak tegen de stroom in, hun gevechten voor een betere kwaliteit van leven in ons gebied alléén moeten leveren voorbij is. Het is nu de beurt aan hogere autoriteiten om het probleem binnen de reikwijdte van hun bevoegdheden aan te pakken en er, gedragen door een gezamenlijke, onbevoordeelde en grensoverschrijdende visie, hun schouders onder zetten.

* Rapport 'Voor een gezamenlijke beheersing van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn' PDF-document

14-11-2008 15:22