Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 nov 2008

Expertisecentrum Nuansa van start

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft gisteren het startsein gegeven voor het expertisecentrum Nuansa. Nuansa bestaat uit adviseurs met kennis over polarisatie en radicalisering die de lokale aanpak kunnen ondersteunen.

Het gaat hierbij om de eerste stadia van polarisatie. Denk aan (interetnische) spanningen, incidenten met jongerengroepen en conflicten tussen bevolkingsgroepen.

Het expertisecentrum verstrekt informatie over alle typen radicalisering en polarisatie, zoals vanuit extreem links en rechts, islamistisch radicalisme en dierenrechtenactivisme. Vooral gemeenten, wijkagenten, leraren en jeugd- en jongerenwerkers kunnen een beroep doen op de kennis van het centrum, maar ook ouders en jongeren zelf.

Nuansa zorgt er ook voor dat de ervaringen in de ene gemeente of beroepsgroep beschikbaar komen voor de andere, zodat niet overal opnieuw het wiel uitgevonden hoeft te worden. Dit gebeurt op verschillende manieren: het organiseren van trainingen, het verspreiden van kennis, beschikbaar zijn voor vragen, het publiceren van ervaringen en plannen.

Tijdens de bijeenkomst heeft minister Ter Horst de eerste Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering uitgereikt aan de Amsterdamse deelgemeente Slotervaart.