Gemeente Rotterdam

In de begrotingsraad van 13 november 2008 heeft de raad de begroting 2009 aangenomen. Verder werden 26 moties aangenomen.

Begroting 2009 behandeld
De gemeenteraad heeft op 13 november gedebatteerd over de begroting voor 2009. In het begrotingsdebat werden in totaal 104 moties en 3 amendementen ingediend. Na uitleg en/of toezeggingen van het college werden diverse moties weer ingetrokken. Na stemming werden 26 moties aangenomen. Er werd geen amendement aangenomen. Het college werkt deze verzoeken uit en informeede raad over de uitvoering. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen de door het college voorgestelde begroting. De begroting werd aangenomen.

Leefbaar Rotterdam wilde lastenverlichting voor de Rotterdammers, meer aandacht voor de veiligheid en het verminderen van de bestuurlijke drukte. Veiliger, mooier, socialer en sterker. Dat is het beeld dat de PvdA had van de stad op dit moment. Het gaat de goede kant op. De partij wilde meer aandacht voor veiligheid en de positie en kansen voor Rotterdamse kinderen en jongeren. De SP riep op maatregelen te nemen voor de kwetsbare groepen Rotterdammers om de recessie het hoofd te kunnen bieden. Ook de woningmarkt op gang krijgen, aandacht voor de jeugd en gratis openbaar vervoer - niet alleen voor ouderen - vond de partij van belang. De jeugd staat ook hoog op de agenda van het CDA. Het tegengaan van de maatschappelijke vervreemding van de jongeren was zon aandachtspunt. Belangrijke begrippen zijn integratie, normen, waarden en hulp bij de opvoeding. Het CDA wilde actie op deze gebieden. De CU-SGP signaleerde dat het goed gaat met de veiligheid. Natuurlijk kan het beter. Daarom blijft het onderwerp een aandachtspunt. De partij riep ook op kritisch te kijken naar de brei aan plannen. Kan het effectiever? Is er overlap? Financier goede plannen en laat minder goede sneuvelen. De VVD wilde, ondanks het zware economische weer waarin we verkeren, blijven investeren in de cultuur en buitenruimte. Het college moet de komende tijd blijven investeren in innoveren, werk, goed onderwijs, werk en ondernemen. Het vizier werd door D66 op Europa gericht. De partij riep op om gezamenlijk op te trekken op het gebied van economie en bijvoorbeeld duurzaamheid. De partij riep ook op inburgeringstrajecten kwalitatief beter te maken. Cursisten moeten na het doorlopen van de cursus in Rotterdam mee kunnen doen. Nederlands spreken is daarvoor cruciaal. GroenLinks stelde ook de jongeren centraal. Zo wilde de fractie jongeren betrekken bij de ontwikkeling van veiligheidsbeleid. Burgerparticipatie stond hoog op het lijstje van de fractie. Een energiezuinige, groene stad. Een stad waarin schone autos rijden. Dat is het beeld dat GroenLinks nastreefde. Ze riep op om te starten met projecten die dit beeld werkelijkheid kunnen maken.

Alle fracties besteedden - in meer of mindere mate - aandacht aan de gevolgen van de kredietcrisis voor Rotterdammers, het bedrijfsleven en de voorgang van bijvoorbeeld bouwplannen.

Kijk voor de bijdragen van de partijen op de fractiesites.

26 moties aangenomen
De volgende moties zijn aangenomen:
1. Gemeentelijk magazine (PvdA)
2. Communicatie op zijn Rotterdams (CDA)
3. Betaalgedrag gemeente Rotterdam (VVD)
4. Reclame-uitingen sportclubs (Leefbaar Rotterdam, D66) 5. Vreelust (PvdA)
6. Jeugdvakantieland (CDA, PvdA)
7. Duaal inburgeren (SP, D66)
8. Inburgering stimuleren (VVD)
9. Faciliteren burgerparticipatie (GroenLinks) 10. Stadsmuseum (PvdA)
11. Integrale visie culturele infrastructuur (PvdA) 12. Tegengaan spijbelen (Leefbaar Rotterdam, D66) 13. Inventarisatie wachtlijsten kinderopvang (Leefbaar Rotterdam) 14. Aanpak multi-probleemjongeren (PvdA)
15. Meidenvilla op Zuid (GroenLinks)
16. Jongeren en veiligheid (GroenLinks, D66)
17. Slimme ingrepen doorstroomverbetering (VVD) 18. Uitbannen discriminatie in uitgaansleven (SP) 19. Resultaten de heer Ramadan (Leefbaar Rotterdam) 20. Het mes snijdt aan twee kanten (Leefbaar Rotterdam) 21. Kamers met kansen (PvdA, CDA)
22. Ouders en gemeente: partners in het grootbrengen van kinderen (CDA, PvdA)
23. Huwelijkscadeau (CU-SGP)
24. Energiezuinige gemeentelijke gebouwen (GroenLinks, CDA, PvdA) 25. Onderzoek naar nieuw definitieboekje (PvdA) 26. 2000 bomen per jaar (GroenLinks, PvdA)

Rotterdams resultaat
De basis voor de begroting 2009 is het collegeprogramma De stad van aanpakken voor een Rotterdams resultaat. Het college is halverwege de rit en gaat in 2009 voor tien goed functionerende centra voor Jeugd en Gezin en financiële impulsen voor Your World Port en City Games, twee van de vele evenementen die Rotterdam in 2009 als Europese Jongerenhoofdstad op de kaart moeten zetten. Daarnaast streeft de stad naar uitbreiding 14 naar 30 scholen met 6 extra lesuren, verlaging van het aantal uitkeringsgerechtigden, terugdringen van huiselijk geweld, gratis openbaar vervoer voor ouderen en het aantrekken en vasthouden van mensen met midden- en hogere inkomens.

Het totale begrotingsbedrag is 4,2 miljard.

Raad stelt belastingverordeningen voor 2009 vast De gemeenteraad heeft voor 2009 negentien belastingverordeningen vastgesteld. Centraal stonden de beperking van de lokale lastendruk en de kostendekkendheid van de tarieven die burgers en bedrijven betalen voor gemeentelijke prestaties. De trendmatige verhoging blijft beperkt tot de inflatiecorrectie. Voor 2009 komt dat uit op 4,35%.

De Hondenbelasting blijft ongewijzigd; dat geldt ook voor de verordeningen Afvalstoffenheffing, Leges Publiekszaken en precario standplaatsen. Voor de laatste geldt dat het tarief voor aanvragen van een braderie is geschrapt.

De WOZ-waarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Voor het belastingjaar 2009 is de geraamde gemiddelde stijging voor woningen 2% en voor de niet-woningen 1%.

In de Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting worden de tarieven verhoogd met 4,35%. De bewonersvergunning wordt extra verhoogd met 0,50 per maand, de bedrijfsvergunning met 1,50 per maand en de bezoekers- en mantelzorgvergunning met 0,10 per dagdeel. De verordeningen voor Kadegeld, havenmeesterrechten en binnenhavengeld stijgen met 2%. Het tarief voor de staanplaatsen op markten wordt verhoogd met 11,1%.

Initiatiefvoorstel Denken, Voelen en Doen
De commissie voor Jeugd, Onderwijs en Cultuur diende naar aanleiding van studie, een commissiereis en het symposium van 1 oktober 2008 een initiatiefvoorstel in. Met dit voorstel hoopt de commissie een bijdrage te leveren aan het Rotterdamse onderwijsbeleid. Doel is dat scholen een accent op de disciplines muziek, filosofie, drama en dans of beeldende vorming gaan leggen. Dit om het onderwijsaanbod te versterken en de ontwikkelingskansen van leerlingen te optimaliseren. De invulling kan mede plaatsvinden in de 6 uur extra schooluren vanuit het Rotterdamse onderwijsbeleid. Het voorstel is ook om aan scholen die een of meerdere disciplines willen opnemen altijd te financieren. Daarnaast wordt er een werkgroep opgericht die de kaders en richtlijnen gaat opstellen. De raad stemde unaniem in met het voorstel.

En verder heeft de raad


- de beleidsdoelen voor het verstrekken van subsidies in 2009 vastgesteld.

Raadsvergadering gemist?
De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief worden teruggezien.