NMBS

NMBS-Holding waardeert station Gent-Dampoort op

13/11/2008

Gent-Dampoort, het tweede belangrijkste station van Gent, heeft een interne gedaanteverwisseling ondergaan. Niet enkel de grote, maar ook de middelgrote stations worden aangepakt. De NMBS-Holding investeerde 315.000 euro in een klantgerichte opwaardering van het station waar op een weekdag 5.133 mensen in de trein stappen.

Het stationsgebouw van Gent-Dampoort werd in 1973 gebouwd naar een ontwerp van de NMBS-architecten Dirk Servaes en Johan Beyne.

Verzorgd uitzicht

Met de opknapbeurt geeft de NMBS-Holding het station een verzorgde uitstraling. De oranje-bruine metalen dakconstructie kreeg een egale kleur. Ook voor het interieur werd gekozen voor hedendaagse tinten. Verder werden automatische deuren geïnstalleerd waardoor het station s nachts kan worden afgesloten om vandalisme te vermijden.

De reizigers krijgen ook meer ruimte. De bergruimte in het midden van de hal werd verwijderd. Dat resulteerde in een doorkijkhal met een betere doorstroming. In de hal is een nieuwe vloer in natuursteen gelegd met blindegeleidetegels. De plafonds werden verlaagd en kregen aangepaste verlichting.

Ook de lokettenzaal is vernieuwd: lager plafond, nieuwe verlichting, nieuwe vloer, nieuwe zitjes en vernieuwde loketten. Het stationsbuffet onderging een grondige facelift en oogt nu veel gezelliger. In de gang naar de perrons, waar het plafond eveneens werd verlaagd, bevindt zich een broodjeszaak uitgebaat door Panos. Voor het gebruik van de toiletten, die al eerder werden vernieuwd, moet voortaan worden betaald. Dat garandeert nette toiletten en voorkomt vandalisme.
De afvalcontainers die naast het station stonden, zijn nu ondergebracht in een aparte afvalzone.

Cameras

Vanaf 14 november zal ook het station Gent-Dampoort in het oog worden gehouden door cameras. Die registreren dag en nacht wat in en rond het station gebeurt. De beelden worden bekeken in de nationale controlekamer in Brussel.