CDA

Nederland ondersteunt VS voor snelle sluiting Guantanamo

Minister Verhagen verklaarde donderdag tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer dat Nederland de VS actief zullen ondersteunen bij een snelle sluiting van het Amerikaanse detentiecentrum op Guantanamo Bay.

'Ik hoop dat sluiting één van de allereerste daden zal zijn van president Obama', aldus minister Verhagen. Dat zou een zijn teken van het morele leiderschap van de VS. 'Leiderschap betekent ook: het goede voorbeeld geven. Terroristen lappen mensenrechten aan hun laars - wij niet.'

Samen met minister Hirsch Ballin (Justitie) onderzoekt Verhagen welke rol Nederland kan spelen in de eerlijke berechting van de internationale terroristen. Verdachten van terreur kunnen bijvoorbeeld voor het Internationale Strafhof worden gebracht, als hun daden zo ernstig zijn dat ze kwalificeren als misdaden tegen de menselijkheid.

'Ik zou graag zien dat de breinen van het internationale terrorisme voor het gerecht worden gebracht', benadrukte Verhagen. 'Er mogen geen vrijhavens zijn voor terroristen.'

Op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay is sinds 2002 een speciale gevangenis ingericht voor verdachten van deelname aan terroristische netwerken als al Qaida en Taliban. Momenteel verblijven ongeveer 250 gevangenen zonder recht op proces op de basis.
---