Gemeente Heumen

Beleid oogst lof en kritiek

De scheidslijn tussen kritiek op en lof voor de begroting 2009 valt keurig tussen de collegepartijen en oppositie. Dat bleek tijdens de behandeling in de raadsvergadering van 13 november. De begroting haalde vrijwel ongeschonden het einde. Er komt alleen meer geld voor klimaatbeleid dan was voorzien en de bezuiniging op schoolbegeleiding wordt teruggedraaid.

Lof voor het beleid van b&w was er van de collegesteunende fracties. Zij vinden de bezuinigingen getuigen van visie. Ons vertrouwen in dit college is groot, zei Rob Schuurman (PvdA/GroenLinks). Ook Harry Smeets (VVD) complimenteerde b&w met de begroting, maar hij vroeg zich hardop af wat daarmee gebeurt. Hij gebruikte zelfs dreigende taal (een motie van afkeuring) als b&w niet exact duidelijk maken op welke momenten in het jaar en op welke manieren wordt bijgestuurd als prognoses niet gehaald worden. De flipperkastuitslagen in de verschillende managementrapportages getuigen volgens hem van geringe of mogelijk zelfs afwezige sturing.
Burgemeester Van Zomeren vond dat de heer Smeets ten onrechte de indruk wekt dat de begroting na vaststelling in de kast verdwijnt en niet als leidraad wordt gehanteerd. Hij kondigde aan dat dit onderwerp op 2 december in de raadscommissie Algemene Zaken zal worden besproken.

Negatieve geluiden over het beleid waren er van de oppositie. DGH merkte bij monde van Mieke de Graaff op dat het collegebeleid in ernstige mate afwijkt van het streven naar een groene gemeente dat in 2001 werd afgesproken. Ferdinand van Wijk (CDA) constateerde dat er nog nooit zoveel acties zijn gevoerd tegen het beleid als onder dit college. Samen Verder gebruikte geen harde woorden, maar fractievoorzitter Jan Lamers vond dat er evenmin reden voor zelfgenoegzaamheid is.