Gemeente Heumen

Bevolking niet vervreemden

Volgens de PvdA/GroenLinks krijgt het meedoen van alle burgers steeds beter invulling, onder andere via dorps- en wijkplatforms en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar het moet wel altijd duidelijk zijn dat de raad uiteindelijk beslist.

Ferdinand van Wijk (CDA) en Mieke de Graaff (DGH) hadden op dat punt juist grote kritiek. Door stug vasthouden aan de woningbouwplannen hebt u zo langzamerhand iedereen tegen u in het harnas gejaagd, betoogde Van Wijk die zijn pijlen vooral richtte op de wethouder ruimtelijke ordening, Felicitas Crutzen. DGH noemde haar zelfs de zwakke schakel van te college waardoor het steeds moeilijker wordt om draagvlak te vinden voor het beleid. Mevrouw De Graaff: met haar onbuigzame opstelling roept ze niet op tot samenwerking, maar organiseert ze juist het verzet tegen gemeentelijke plannen. Overigens lieten beide fracties in tweede termijn weten dat hun kritiek niet op de persoon is gericht, nadat burgemeester Van Zomeren had uitgelegd dat mevrouw Crutzen collegebeleid uitvoert waar b&w als geheel achter staan. Ik doel niet op háár als persoon, zei Van Wijk, maar op de functionaris. En mevrouw de Graaff benadrukte dat de essentie van haar kritiek was dat de communicatie veel beter moet.

Ook Jan Lamers (Samen Verder) beweert dat de platforms op de door de gemeente ingestelde wijze niet functioneren en dat er spanningen ontstaan uit onvrede over het gemeentelijk beleid en handelen. Volgens hem zijn die problemen tweeërlei: discussies over de inschakeling van de platforms en onduidelijkheid over de vraag of ze wel echt hun dorp of wijk vertegenwoordigen.