Gemeente Heumen

Kritiek op woningbouwtempo

Verschillende raadsfracties hebben kritiek op de aantallen woningen en het tempo van de bouw daarvan. Men kan niet in drie à vier jaar inhalen wat jaren heeft stil gelegen, zei Jan Lamers (Samen Verder) die maatwerk voor de dorpen wil. Het onderlinge vertrouwen van inwoners zal verbeteren als duidelijk wordt gemaakt waarom woningen voor starters en ouderen nodig zijn, voegde hij daar nog aan toe.

Mieke de Graaff (DGH) vindt dat het hoge tempo (600 woningen in vier jaar, waarvan de helft om een tekort aan betaalbare woningen in te lopen) gebaseerd is op onjuiste gronden. De gemeente heeft volgens haar voldoende betaalbare woningen: De scheefgroei wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat veel goedkope woningen worden bewoond door mensen waarvan het inkomen in de loop der jaren is gegroeid tot boven modaal. Die bewoners stromen dus niet door naar duurdere woningen. Kritiek op de plannen wordt door het college al twee jaar lang botweg genegeerd, zo zei zij.
Bovendien komen teveel woningen volgens DGH in de verkeerde kern. Omdat Malden te weinig ruimte heeft, komen ze in Heumen. Dat zal de sociale samenhang daar verstoren en DGH betwijfelt of starters en ouderen uit Malden wel naar Heumen toe willen.

Voor PvdA/GroenLinks zijn de woningbouwplannen (vooral de 300 betaalbare woningen) een prominente doelstelling. Deze fractie hoopt dat de concrete plannen voor het dorp Heumen snel op tafel komen en dat daarbij een goed kwaliteitsbeeld van dorpse bebouwing kan worden gepresenteerd.