Gemeente Heumen

Schoolbegeleiding handhaven

Het plan van b&w in de conceptbegroting 2009 om 25.000 te bezuinigen op schoolbegeleiding gaat niet door. Dat geld werd onder andere gebruikt voor een mediatheek voor scholen, maar vooral voor specifieke diensten zoals het afnemen van toetsen bij kinderen met leerproblemen. B&w besloten tevens om de subsidierelatie met schoolbegeleidingsdienst Marant, dat als enige diensten leverde, geleidelijk af te bouwen.

Met dat laatste is de raad het eens, zo bleek tijdens de begrotingsbehandeling. PvdA/GroenLinks en VVD dienden een amendement in waarin met de beëindiging van de relatie met Marant werd ingestemd, maar de korting op de subsidie ongedaan werd gemaakt. Het geld moet via de scholen zelf voor begeleiding worden ingezet. De gemeente bepaalt in de toekomst in overleg met de scholen via de locale educatieve agenda wat daarbij de speerpunten zijn. Het vroegtijdig opsporen van leer- en gedragsproblemen is een beleid in de preventieve sfeer, zo beargumenteerde Ron Schuurman het amendement dat met algemene stemmen werd aangenomen. De motie kreeg niet alleen de instemming van de indieners, maar ook van de andere fracties.

levensbeschouwing
De beëindiging van subsidie voor levensbeschouwelijk onderwijs met ingang van 2011 bleef wel overeind. Een amendement van Samen Verder om die deels ongedaan te maken kreeg alleen bijval van het CDA. Samen Verder was het eens met de opvatting van b&w dat steun aan levensbeschouwelijk onderwijs geen gemeentelijke taak is, maar zag wel een belang in het bijbrengen van normen en waarden aan kinderen. Het CDA verwees naar de raadsdiscussies in 2005. Ook toen ging het om een dergelijke bezuiniging. Op goede gronden ging die toen niet door en die gronden bestaan volgens het CDA nog steeds. DGH, VVD en PvdA/GroenLinks vinden het bijbrengen van normen en waarden evenzeer van belang, maar het is aan de scholen en ouders zelf om daar vanuit de bestaande onderwijsbudgetten geld voor vrij te maken.