Gemeente Heumen

Praten met bibliotheek

De gefaseerde bezuiniging van 43.000 op het bibliotheekwerk (te beginnen in 2011) gaat door. De verschillende fracties benadrukten echter wel dat die niet mag leiden tot beperktere dienstverlening of vermindering van het aantal openstellingsuren. DGH vindt bovendien dat een contributieverhoging achterwege moet blijven omdat gezinnen met lage inkomens dan de dupe zijn

Het CDA vond de argumentatie van b&w wonderlijk: er zou een efficiencyslag te behalen zijn. Ferdinand van Wijk: Blijkbaar weet u wel hoe anderen efficiënter kunnen werken, maar wilt u niet zien hoe u dat zélf kunt.
Samen Verder diende een amendement in waarin werd voorgesteld 30.000 minder te bezuinigen. De bibliotheek draagt volgens woordvoerder Jan Lamers bij aan sociale cohesie en geestelijke ontwikkeling en voorkomt vereenzaming. Bovendien moet hij laagdrempelig blijven. Het amendement kreeg alleen de steun van het CDA. PvdA/GroenLinks, VVD stemden tegen. Ook DGH deed dat maar dan met het eerder gemaakte voorbehoud (zie eerste alinea).

PvdA/GroenLinks noemde de bezuiniging verantwoord. Volgens deze fractie valt er compensatie te halen door meer in te zetten op digitale dienstverlening en alternatief gebruik van ruimten in de nieuwe bibliotheek in Malden (de bieb wilde bijvoorbeeld Vraagwijzer binnen halen, maar dat willen de betrokkenen bij Vraagwijzer niet). De fractie wil dat b&w in het overleg met de bieb in elk geval de bibliotheekvoorzieningen in de kleine kernen overeind houden.

Voorafgaand aan de behandeling had Lianne Busser (directeur publieksdiensten van de bibliotheek) de inspreekmogelijkheid aangegrepen om aan te tonen dat er weinig ruimte voor besparingen is: Als we de bibliobus opheffen en de vestiging in Overasselt sluiten, hebben we voldaan aan de bezuinigingsopdracht. Veel andere mogelijkheden zie ik niet.