Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 13 november 2008

Ontwerplab krimp Zeeland van start

Afgelopen week is het derde en laatste Ontwerplab Krimp van start gegaan in Zeeland. De bevolking van Zeeland groeit op dit moment nauwelijks meer en zal vanaf 2025 zelfs structureel dalen. In de gemeenten Terneuzen en Veere wordt nu al nagedacht over de mogelijke gevolgen voor onder andere de woningvoorraad en voorzieningen. Architecten en stedenbouwkundigen willen met het Ontwerplab Krimp ideeën ontwikkelen die perspectief voor de toekomst bieden.

Als start van het Ontwerplab bezochten twee teams van ontwerpers de gemeenten, waar zij spraken met bestuurders en bewoners die enthousiast reageerden op dit initiatief. Tijdens een publieke bijeenkomst op 3 februari 2009 worden de resultaten van de studie gepresenteerd en bediscussieerd.

Zeeland heeft behoefte aan creatieve oplossingen op het gebied van wonen en voorzieningen. De provincie wil de problemen zo veel mogelijk vóór blijven.

Ontwerplab Krimp zoekt naar antwoorden op vragen als: hoe kan worden bereikt dat op de goede locatie juist die woningen worden gebouwd waar behoefte en vraag naar is? Nu geen acute woningnood meer bestaat, kan bijvoorbeeld de bestaande huizenvoorraad worden omgevormd naar een ander type woningen. Ook de financiële dilemma's die hieruit voortkomen vragen om verschillende oplossingen. Maar ook: hoe hou je bij een krimpende bevolking het voorzieningenpeil van scholen, verenigingen dorps- en wijkcentra overeind? Deze voorzieningen zijn onmisbaar voor de leefbaarheid en het functioneren van een kern of wijk.

Oplossingen kunnen bijvoorbeeld worden gevonden in het samenvoegen van voorzieningen in een centrumgebied of het investeren in openbare ruimte en overblijvende panden. Ongetwijfeld zijn er creatieve combinaties en samenwerkingsverbanden te bedenken waardoor voorzieningen `op elkaar kunnen leunen'.

Tot 3 februari 2009 krijgen de twee ontwerpteams de tijd om hun plannen te ontwikkelen. Het team onder leiding van Pieter van Wesemael richt zich op de kernen Serooskerke en Zoutelande. Enno Zuidema geeft leiding aan het team dat de stad Terneuzen gaat onderzoeken.

Parallel aan de ontwerpteams werken studenten van Academie voor Bouwkunst uit Tilburg onder begeleiding van René Daniëls aan dezelfde ontwerpopgave.

De openbare slotbijeenkomst van ontwerplab Zeeland vindt plaats op dinsdag 3 februari 2009 in het provinciehuis te Middelburg, Zeeland.

Voor meer informatie, zie: www.bna.nl/bouwenvoorkrimp.