Ministerraad


Nederlandse inzet voor klimaattop in Poznan

Persbericht | 14-11-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met de Nederlandse inzet voor de klimaattop in Poznan van 1 tot en met 12 december 2008.

De conferentie in Poznan is een belangrijke tussenstap op weg naar de klimaattop in Kopenhagen, waar in december 2009 een nieuw mondiaal klimaatakkoord moet worden gesloten. Nederland en de Europese Unie zullen vooral de urgentie van het klimaatvraagstuk en het belang van de afspraken van de milieuconferentie op Bali eind 2007 onderstrepen.

In Poznan moet volgens Nederland het volgende worden bereikt:
* een raamwerk voor de tekst van een Kopenhagen-akkoord;
* de aanzet voor werkelijke onderhandelingen;
* tastbare stappen vooruit op enkele specifieke thema's als een gedeelde toekomstvisie, de internationale financiële architectuur, mitigatie, het voorkomen van ontbossing, adaptatie, technologie en de bandbreedte van de reductieverplichting voor industrielanden.

Nederland vindt vooral een goede financiering van het internationale klimaatbeleid van groot belang. Daarbij moet de oprichting van een wereldwijde koolstofmarkt centraal staan in de onderhandelingen. De bijdrage die landen moeten leveren moet een afgeleide zijn van hun ontwikkelingsniveau en van hun emissies. Steun moet gaan naar situaties waar het echt nodig is, waar resultaten kunnen worden behaald die men niet voldoende kan bereiken zonder steun van buitenaf.