Ministerraad


Politie moet neutraliteit en gezag uitstralen

Persbericht | 14-11-2008

Politiemensen moeten neutraal gekleed zijn, gezag uitstralen, en geen veiligheidsrisico's lopen door sieraden. Zichtbare tatoeages, zichtbare piercings en grote sieraden passen daar niet bij. Ook kledingstukken als hoofddoekjes of keppeltjes of sieraden als kruisjes of een roze driehoek die uiting geven aan een bepaalde religie of levensstijl horen niet bij politiemensen die met het publiek in contact komen.

Het kabinet wil in overleg met de politievakbonden het uitgangspunt van neutrale kleding en uitstraling vastleggen in regelgeving. Op dit moment is alleen geregeld uit welke kledingstukken het politie-uniform bestaat; over draagwijze en uitstraling staat niets op papier. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hirsch Ballin van Justitie.

De politie is er voor iedereen. Politiemensen die in contact komen met het publiek moeten onmiddellijk inzetbaar zijn. De neutrale en onpartijdige uitstraling van de politie moet op elk moment en voor iedereen gewaarborgd zijn. Niet-neutrale uitingen kunnen de gezagsuitstraling en neutraliteit van politiemensen aantasten. De legitimiteit van de politie bij het uitoefenen van haar bijzondere overheidstaak, met gebruik van dwangmiddelen en wapens, maakt deze beperking noodzakelijk. Verder kunnen bepaalde accessoires als halskettingen, oorbellen en piercings de veiligheid van politiemensen zelf en hun collega's in gevaar brengen als zij lichamelijk moeten ingrijpen en er bijvoorbeeld een vechtpartij ontstaat. Daarom zijn dit soort sieraden niet toegestaan. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.