Provincie Utrecht

Provincie, bewoners en landinrichtingscommissie werken weer samen aan Bethunepolder

14-11-2008 -

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Bewonersvereniging Belangen Bethune, provincie Utrecht en Landinrichtingscommissie Noorderpark.

Op woensdag 12 november 2008 heeft overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging Belangen Bethune, de provincie Utrecht, het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht, de Landinrichtingscommissie Noorderpark en Land- en Tuinbouworganisatie Noord. Belangrijkste aanleiding voor het overleg waren de vele bezwaren van bewoners tegen het Watergebiedsplan Zuidelijke Vechtplassen en het bijbehorende peilbesluit voor de Bethunepolder.

Beheer en natuurdoelen essentieel
De aanwezige partijen hebben uitgesproken het belangrijk te vinden dat er een plan komt, waarbij er geen enkele twijfel mag zijn over de inrichting, het beheer en de realisatie van de natuurdoelen. Die duidelijkheid is er nu nog niet volledig. Daarom hebben de provincie en de bewonersvereniging aan het Hoogheemraadschap het verzoek gedaan om de besluitvorming omtrent het watergebiedsplan uit te stellen.

Er wordt een adempauze van ongeveer een half jaar ingelast. Deze periode wordt benut om meer duidelijkheid te krijgen over de gewenste inrichting en het toekomstig beheer van de polder en over de te realiseren natuurdoelen. Hierbij speelt naast de Natura 2000 status van het gebied ook een door het waterbedrijf van Amsterdam opgestarte verkenning "Kansen voor boeren en natuur in de Bethunepolder" een rol. In dit rapport zullen de gevolgen van het voorgenomen peilbesluit voor de agrarische functie en de toekomstige natuurtypen worden uitgewerkt. Alle partijen hebben zich bereid verklaard om hier tezamen mee aan de slag te gaan.

Provincie neemt regie
De provincie Utrecht heeft aangegeven het als haar verantwoordelijkheid te zien dat de plannen straks ook daadwerkelijk tot uitvoering komen. De provincie zal dan ook de regie op zich nemen. De gedeputeerden Krol en Binnekamp benadrukken dat uitstel niet betekent dat alles weer open ligt en dat de hele planvorming van voor af aan begint. De randvoorwaarden die de provincie heeft gesteld voor de landinrichting en het watergebiedsplan wijzigen niet. Zo moet de verdroging van natuur in de omgeving van de Bethunepolder tegengegaan worden. Wel zegden de gedeputeerden toe dat, als blijkt dat de waterdoelen en de natuurdoelen haaks op elkaar staan, dat de aanleiding kan zijn om de eerdere besluitvorming te heroverwegen. De door bestuurders van hoogheemraadschap en provincie geboden ruimte bleek voldoende voor de bewoners om weer in gesprek te gaan.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 2583207 of 06 - 55176047