Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 14 november 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Op 14 maart 2008 stemde de Vlaamse Regering in met de uitgangspunten en de principes van de nieuwe loodsgeldtariefstructuur en volumekorting. In uitvoering van deze beslissing keurt ze nu principieel het besluit goed dat de tarieven van het loodsgeld, de loodsvergoeding voor loodsverrichtingen in de loodsvaarwateren en andere kosten vaststelt, en het besluit dat een volumekorting op het loodsgeld invoert voor loodsverrichtingen in de loodsvaarwateren. Over beide besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 1 miljoen euro toe aan de Wereldgezondheidsorganisatie voor de financiering van het initiatief 'moeder-en-kindzorg' in Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Vlaams Personeelsstatuut voorziet dat personen met een arbeidshandicap die recht hebben op langdurige loonkostsubsidies kunnen geworven worden via een afwijkende procedure. De Vlaamse Regering keurt nu een rondzendbrief goed die de praktische modaliteiten bevat om deze maatregel te kunnen uitvoeren. Na een jaar volgt een evaluatie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering benoemt Piet Vanthemsche tot voorzitter van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na het ontslag van de twee vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering uit de Adviesraad voor Bioveiligheid, duidt de Vlaamse Regering twee nieuwe leden aan voor de Adviesraad voor Bioveiligheid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Marino Keulen
De Vlaamse Regering stemt in met een aanpassing van de wet van 19 december 1974 om de lokale besturen formeel op te nemen in de regionale onderhandelingscomités. Op dit moment worden de lokale besturen niet rechtstreeks vertegenwoordigd, maar treedt de federale of regionale minister voor binnenlands bestuur op als formele vertegenwoordiger van de lokale besturen. De wijziging van de wet zou bestaande samenwerkingsafspraken omzetten in een formele opname in het comité C1, en de werking van dit comité vereenvoudigen. Daarnaast stemt de Vlaamse Regering ook in met een uitbreiding van de mogelijkheid van uitzendarbeid voor lokale besturen, doch enkel op voorwaarde dat er ook een verbetering komt in het sociaal statuut van arbeidskrachten (problematiek dagcontracten, opeenvolging contracten, ...). Een uitbreiding van de mogelijkheden om uitzendarbeid in te schakelen maakt het voor lokale besturen mogelijk om ook uitzonderlijk werk, tijdelijke vermeerdering van werk of tijdelijke vervanging van uit dienst getreden of halftijds werkende ambtenaren op te vangen met uitzendarbeid.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur - bos- en woongebied 'De Klinkaard'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Het Rubiconfonds voorziet in de financiering of subsidiëring van projecten voor integraal waterbeleid, zoals bijvoorbeeld in overstromingsgebieden of voor wachtbekkens. De Vlaamse Regering legt nu principieel de regels vast rond de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds 2009. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Op 10 juli 2008 besliste de Vlaamse Regering de inning van de verkeersbelasting, de belasting op inverkeerstelling en het eurovignet in eigen beheer te nemen vanaf 1 januari 2010. Over dit voorstel wordt nu het standpunt gevraagd van de federale overheid. Daarvoor wordt het voorstel geagendeerd op het overlegcomité van 19 november.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stelt twee regeringsafgevaardigden aan bij het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stelt Tim Hermans aan als regeringsafgevaardigde bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 102.000 euro subsidie toe aan vzw Montage voor het tweede werkjaar van het sectorconvenant 2007-2009 voor de sector Montage en Kraanverhuur.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De centra voor leerlingenbegeleiding voeren verplichte en gerichte medische consulten uit voor leerlingen. Om deze onderzoeken op een kwaliteitsvolle manier te kunnen uitvoeren, met verzekering van de privacy van de leerlingen, zijn minimumeisen gesteld aan de infrastructuur van de centra. Deze regeling was in verscheidene oude teksten terug te vinden en te gedetailleerd, en is daarom aan herziening toe. De Vlaamse Regering hecht daarom, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het nieuwe besluit over de inrichting en de uitrusting van de infrastructuur in de centra voor leerlingenbegeleiding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent bijna 173.000 euro toe aan de vzw Werkgroep Immigratie voor de organisatie van een project bicultureel onderwijs en een vormingsaanbod in een aantal Brusselse scholen voor de periode september 2008 - december 2008.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 235.000 euro toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten voor de organisatie van navorming van jongeren- en trajectbegeleiding voor de periode september 2008 tot en met augustus 2009.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 200.00 euro susbidie toe aan Eyeworks Film & TV Drama voor de organisatie van het project 'Jes!'. Het gaat om een 13-delige televisiereeks die in het voorjaar 2009 in prime time op VTM zal worden uitgezonden. Het is de bedoeling met deze reeks Brussel op positieve wijze in beeld te brengen zodat het imago van de stad in Vlaanderen verbetert.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent algemene werkingssubsidies voor 2008 toe aan 5 Brusselse Podia, voor een totaalbedrag van 3.353.000 euro.

Op voorstel van minister Bert Anciaux, minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
In het kader van het Vlaams akkoord voor de non-profit/ social profit besluit de Vlaamse Regering tot overheveling van een krediet voor de maatregelen sociale maribel, gesco's en pensioenpijler. Tegelijk kent ze in het kader van het VIA-akkoord rond de maatregel tweede pensioenpijler een subsidie toe.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit tot vaststelling van het statuut van de gewestelijke ontvangers, voor wat betreft de uitvoering van het sectoraal akkoord 2005-2007, het sectoraal akkoord 2008-2009 en andere bepalingen. Het wijzigingsbesluit regelt de statutaire verankering van de sectorale akkoorden voor de gewestelijke ontvangers en zorgt ervoor dat wijzigingen die nadien aan het Vlaams Personeelsstatuut worden aangebracht automatisch van toepassing zijn op de gewestelijke ontvangers.

Op voorstel van minister Marino Keulen Het besluit van 12 oktober 2007 legde de reglementering van het sociale huurstelsel vast. Het behandelde onder meer de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden, de verplichtingen van de huurder en proefperiode, het toewijzingsbeleid, de huurprijsberekening en het toezicht. Na evaluatie van de nieuwe maatregelen op het terrein blijkt dat een bijsturing nodig is, onder andere rond de richtlijnen rond referentiehuren, de bovengrens van de huurprijs en de onderbezettingsvergoeding. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel de reglementering over het sociaal huurstelsel en de overdracht van onroerende goederen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 210.000 euro subsidie toe aan de vzw Eclips voor de verdere implementatie van het project 'Metawonen in Vlaanderen'. Het project startte 12 jaar geleden in Gent en betreft een buddywerking, waarbij vrijwilligers (de buddy's) en deelnemers (mensen met chronische psychiatrische problematiek) (twee-)wekelijks samen activiteiten ondernemen. Met de subsidie zal een grote publiekscampagne op poten worden gezet. Daarnaast dient het voor de loon- en werkingskosten van de projectcoördinator en de zes regionale stafmedewerkers.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over Vlaamse werkgroepen binnen het preventieve gezondheidsbeleid. Het formaliseert de mogelijkheid om werkgroepen op te richten ter ondersteuning van de voorbereiding en/of uitvoering van het gezondheidsbeleid. Hun belangrijkste opdracht bestaat in de creatie van wetenschappelijk onderbouwde beleidsaanbevelingen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerp van woonzorgdecreet definitief goed. In dit decreet worden bestaande en nieuwe vormen in de thuiszorg, de thuiszorgondersteunende en -aanvullende zorg en de residentiële ouderenzorg gecombineerd. Het decreet draait rond drie prioritaire doelstellingen: het bieden van zorg op maat van de gebruiker en het creëren van een kwaliteitsvol zorgcontinuüm door het correct en individueel aangepast inzetten van zelfzorg, mantelzorg en professionele zorg; de regelgeving voor zorg, wonen en welzijn actualiseren en beter op mekaar afstemmen, met als doel de samenwerking tussen thuiszorg, residentiële zorg en thuiszorgondersteunende zorg te vergemakkelijken en aan te moedigen; en het verhogen van de kwaliteit van wonen en zorg door passend in te spelen op de individuele fysieke en psychische noden van de zorgvrager, met voldoende aandacht voor sociale inclusie en het welbehagen van de zorgbehoevende. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van de bebossing van landbouwgronden ter uitvoering van de Europese Verordening over steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Tot 2006 was het Programmadecreet Plattelandsontwikkeling, overeenkomstig de Europese Verordening, van kracht. De Vlaamse subsidieregeling voor bebossen van landbouwgronden kaderde hierin. Voor de periode 2007-2013 is een nieuwe, gewijzigde Verordening afgekondigd. Daardoor moet ook de Vlaamse wetgeving voor de bebossing van landbouwgronden worden bijgestuurd. Zo worden onder meer het bedrag, de timing en de praktische opvolging bijgesteld voor inkomens- en onderhoudssteun en vervalt de subsidie voor exoten.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Het Ondersteunend Centrum van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt bestuurd door een beheerscommissie. De Vlaamse Regering benoemt de leden van die beheerscommissie. Omdat Iris Verstuyft haar mandaat als benoemd lid wil beëindigen, benoemt de Vlaamse Regering Kathleen Bervoets als nieuwe vertegenwoordiger van de erkende natuurverenigingen in de beheerscommissie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Met het besluit van 16 december 2005 voerde de Vlaamse Regering de ondernemerschapsportefeuille BEA in, het Budget voor Economisch Advies. De Vlaamse Regering stuurt na evaluatie de ondernemerschapsportefeuille op een aantal punten bij en keurt, na advies van de SERV, opnieuw principieel het besluit goed dat steun toekent aan kmo's voor ondernemerschapsbevorderende diensten. Tegelijk keurt ze het bestek voor het beheer van de elektronische betalingen en het financieel beheer van de budgetten goed in het kader van de reglementering over de ondernemerschapsportefeuille. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de SERV en van de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. Zo worden onder meer de steunpercentages en het maximum steunbedrag per aanvraag verhoogd. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.