Vlaamse Overheid

psychiatrische problemen

Gezocht: buddy's voor mensen met chronische psychiatrische problemen

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 14 november 2008

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, keurde de Vlaamse Regering vandaag de toekenning van de subsidie aan vzw Eclips goed voor de implementatie van het project Metawonen in Vlaanderen.

Metawonen gaat over een buddywerking, waarbij vrijwilligers (buddy's) en deelnemers (mensen met chronische psychiatrische problematiek) wekelijks of tweewekelijks samen activiteiten afspreken en ondernemen.

Deze manier van werken heeft verschillende voordelen. Het haalt sociaal zwakkere mensen uit hun isolement, het werkt antistigmatiserend, het verhoogt de kwaliteit van het leven van mensen met complexe psychiatrische problemen, het verlaagt de kans op herval of heropname en het verkleint het risico op suïcide.

Minister Vanackere verhoogt de subsidie van 150.000 euro tot 210.000 euro. De bedoeling is om de verdere implementatie van het principe van buddywerking over heel Vlaanderen uit te breiden. Er wordt een publiekscampagne uitgewerkt rond het werven van extra vrijwilligers. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de vorming en coaching van deze vrijwilligers door regionale stafmedewerkers.

Het Vlaamse Buddyproject sluit duidelijk aan bij een maatschappelijke behoefte zowel in de hulpverlening als bij een doelgroep met een grote psychische kwetsbaarheid.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be