Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z06555 / 2080904980

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over sponsoring van medische televisieprogramma's. (Ingezonden 12 november 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Sponsorregels medische televisie overtreden"? 1)


2
Is het handhavingsbeleid voldoende, waarom zijn er bijvoorbeeld geen boetes opgelegd terwijl sponsorregels grof zijn overtreden en zijn de potentiële boetes voldoende hoog om effectief te kunnen zijn?


3
Waarom zendt de publieke omroep programma's uit die volledig of gedeeltelijk worden betaald door derden (bijvoorbeeld door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en het farmaceutisch bedrijf Roche)? Is dit vanwege tekortschietend budget? Hoort een volledig of deels gesponsord programma volgens u thuis op de publieke omroep? Zo neen, wat gaat u hieraan doen?


4
Deelt u de mening van het Commissariaat voor de Media dat het gevaarlijk is voor de redactionele onafhankelijkheid van de omroep, wanneer productiekosten van het programma bijna volledig gedekt worden door sponsorgeld? 2) Zo ja, bent u bereid de regels zo aan te passen dat er nooit meer dan bijvoorbeeld 10% vanuit niet-particuliere instellingen gesponsord mag worden? Zo neen, welke maatregelen gaat u dan nemen? nemen?


5
Bent u bereid de regels tevens zo aan te passen dat publieke omroepen verplicht worden te achterhalen wat de herkomst is en wat de afspraken zijn met betrekking tot financiële bijdragen van instellingen en de uitkomsten daarvan te melden aan het Commissariaat voor de Media die deze meldingen vervolgens steekproefsgewijs toetst en indien nodig boetes uitdeelt? Zo ja, wanneer kan de Kamer een wetswijziging verwachten? Zo neen, op welke manier gaat u dan voorkomen dat de regels in zo'n grove mate worden geschonden?


6
Bent u bereid onderzoek te doen naar sponsoring van alle medische programma's van het afgelopen jaar, aangezien nu uit een kleine steekproef van 11 - van de ruim duizend medische programma's die de publieke omroep jaarlijks uitzendt - blijkt dat in ruim 25 procent de regels worden overtreden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat doen?


7
Ontvangt de stichting Nygio, financieel verstrekker van de special over baarmoederhalskanker, subsidie van Glaxo Smith Kline? Zo ja, waarom wordt dit niet vermeld in het onderzoek van het Commissariaat en zijn alle subsidies wel voldoende grondig nagetrokken?


8

Deelt u de mening dat de bevolking, zeker wat betreft medische onderwerpen, er op moet kunnen vertrouwen dat (publieke) omroepen alle elementen evenwichtig en onafhankelijk wegen en dat geen elementen worden verduisterd door financiële belangen, bijvoorbeeld doordat via (indirecte) sponsoring de farmaceutische industrie een voet tussen de deur heeft? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat realiseren?


1) Trouw, 17 november 2008 "Sponsorregels medische televisie overtreden"
2) http://www.cvdm.nl/content.jsp?objectid=8364