Vereniging Nederlandse Gemeenten

Eerste afvalscheidingskampioen van Nederland


14.11.2008

De gemeente Druten behaalde het afgelopen jaar de beste afvalscheidingsresultaten van Nederland en werd daarmee onze eerste Afvalscheidingskampioen. Met het succesvol scheiden van het huishoudelijke afval zorgde Druten voor de laagste hoeveelheid restafval per inwoner en het hoogste percentage bronscheiding. De gemeenten Groningen, Maastricht, Geldrop-Mierlo en Zundert behaalden een goede tweede, derde, vierde en vijfde plaats.

Het aantal gemeenten dat naast glas en oudpapier ook het kunststof verpakkingsafval gescheiden inzamelt neemt gestaag toe. In 2009 moet elke gemeente haar bewoners deze mogelijkheid bieden. De pioniers zijn inmiddels zover dat hun afvalscheidingsresultaten interessante informatie opleveren voor gemeenten die nu nog moeten starten.

Maastricht is een stedelijke gemeente die de afgelopen jaren met een succesvolle campagne veel heeft weten te bereiken op het gebied van afvalscheiding en staat op de 3e plaats.
In Geldrop-Mierlo zijn sinds de invoering van diftar duidelijk betere scheidingsresultaten behaald, wat de vierde plaats in de top 5 opleverde. Zundert, een landelijke gemeente tegen de grens met België, weet een hoog bronscheidingspercentage en een lage hoeveelheid restafval per inwoner te realiseren door gewoon haar zaakjes goed op orde te hebben. Daarmee kwam Zundert op een welverdiende vijfde plaats te staan.

In de gemeente Druten werd de droom van de minister van VROM geen restafval- bijna werkelijkheid. Druten houdt nog 80 kg restafval per inwoner over en heeft een bronscheidingpercentage van 80%. Ook de zeer stedelijke gemeente Groningen gooit hoge ogen en zorgt in de top 3 van haar stedelijkheidsklasse voor het minste restafval en het hoogste bronscheidingspercentage. De twee gemeenten lagen qua prestaties dan ook dicht bij elkaar weinig kilos restafval en een hoog bronscheidingspersentage maar in Groningen is er nog veel winst te behalen. Alles in overweging nemende, is besloten om de gemeente Druten tot eerste afvalscheidingskampioen uit te roepen.

Kunststofkanjer 2008
Tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres 2008 werd naast de Afvalscheidingskampioen ook de winnaar van de Kunststofkanjer bekend gemaakt. De gemeente Maastricht was hierbij de terechte winnaar. Maastricht is al een aantal jaar geleden gestart met het gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsafval en naast een spectaculaire stijging in de inzamelresultaten is er ook sprake van een hoge kwaliteit van het ingezamelde materiaal. De gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Haarlemmermeer ontvingen tijdens het congres de twee aanmoedigingsprijzen voor de gescheiden inzameling van kunststof.

Gouden Glasbak 2007
De vijf Gouden Glasbakken 2007 die, eveneens tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres 2008, werden uitgereikt aan gemeenten die het meeste glas inzamelden in hun stedelijkheidsklasse, werden gewonnen door de gemeenten Haarlem, Maastricht, Vught, Nuenen en Veere.