Gemeente Zaanstad

14-11-2008

Gemeente Zaanstad moderniseert kermisverordening Insteek is duidelijke regelgeving en transparant promotiebeleid

Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft ingestemd met een actualisatie van de huidige kermisverordening en bijbehorende verhuurvoorwaarden. Deze zijn voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling. Ook de promotie van de kermissen is nader uitgewerkt en er staat beschreven welke bijdrage de gemeente levert, zoals het regelen van nutsvoorzieningen.

De kermissen in Zaanstad worden al jarenlang op dezelfde wijze georganiseerd, maar er is nu besloten om het beleid op papier vast te leggen. De reden hiervoor is het creëren van een duidelijk promotiebeleid en inzichtelijk voorzieningenbeleid, waardoor onduidelijkheden kunnen worden voorkomen. Belangrijke wijzigingen in de nieuwe kermisverordening en verhuurvoorwaarden zijn, onder meer, dat Zaanstad alleen nog haar eigen (vernieuwde) formulieren voor het inschrijven op een kermis accepteert. Ook gelden er strikte betalingstermijnen van de huursommen.

Promotie
In de nieuwe verordening wordt ook het promotiebudget genoemd. De gemeente kan per jaar bepalen wat er zal worden besteed aan de promotie van de kermissen in Zaanstad. Voor de bekostiging van het promotiebeleid wordt een maximum gehanteerd van 6 % van de huursommen die worden verkregen door verhuur van een standplaats op de kermis.

Promotie van de kermissen bestaat onder meer uit het plaatsen van driehoeksreclameborden en het uitbrengen van een speciale kermiskrant voor de kermissen in Zaandam en Wormerveer. In Zaandam zal de kermis officieel worden geopend door de verantwoordelijke wethouder. Bovendien wordt deze kermis afgesloten met een vuurwerkshow.

In het nieuwe beleid wordt ook de faciliterende rol van de gemeente bij de kermissen beschreven. Zo komt de gemeente de kermisexploitanten tegemoet door (stop)hout beschikbaar te stellen en te zorgen voor water en stroom bij de attracties. De gemeente zal echter niet langer zorgen voor opstapbanken voor attracties. Zaanstad zoekt hiervoor naar een vervangende, praktische oplossing.

Landelijke trend
Bij het opstellen van de nieuwe kermisverordening en verhuurvoorwaarden zijn de verordeningen en verhuurvoorwaarden van andere gemeenten bekeken. Ook de Nederlandse Kermisbond en de BOVAK hebben kunnen reageren op het concept. De gemeente Zaanstad komt zo tot duidelijke en goed hanteerbare regelgeving, die niet teveel afwijkt van de landelijke trend.

Als de gemeenteraad de verordening en de bijbehorende verhuurvoorwaarden heeft vastgesteld, ontvangen kermisexploitanten een exemplaar hiervan.


---

Informatie voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Makkinga, Gemeente Zaanstad, telefoonnummer: 075-6552094 of via e-mail: h.makkinga@zaanstad.nl