Hulp voor hele gezin bij huiselijk geweld en kindermishandeling

14/11/2008 16:34

MOVISIE

Landelijk Congres Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2008

Hulp voor hele gezin bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Samenwerking tussen veldpartijen en een aanpak die hulpverlening voor het hele gezin centraal stelt. Dat is de inzet van het Congres Huiselijk Geweld en Kindermishandeling dat MOVISIE en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) aanstaande maandag 17 november organiseren voor meer dan 550 professionals in het NBC in Nieuwegein. Hoofdgasten zijn Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en Staatssecretaris Bussemaker van VWS.

Thema van het congres is 'Naar een gezamenlijke en systeemgerichte aanpak'. De verbetertrajecten gericht op de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld lopen vaak langs elkaar heen en raken elkaar niet of te laat. Om doeltreffender geweld in het gezin te stoppen is het hoog tijd te komen tot een gezamenlijk optreden, met aandacht voor interventies gericht op het hele gezin, voor slachtoffers, plegers en getuigen; volwassenen en kinderen.

Op het congres zijn onder andere lezingen van Justine van Lawick, klinisch psycholoog/psychotherapeut, auteur en medeoprichter van het Lorentzhuis, centrum voor systeemtherapie over een systemische aanpak van familiaal geweld en van Adri van Montfoort, lector Jeugdzorg en Jeugdbeleid aan de Hogeschool Leiden onder de titel 'Naar een integrale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling'.

Verder op het congres de uitreiking van de MOVISIE Methodiekprijs 2008 en 19(!) workshops op het terrein van huiselijk geweld en kindermishandeling. Onder andere de Wet tijdelijk huisverbod, Kindspoor, Gezinsgericht casemanagement, Stevig ouderschap, Wraparound care, Bemiddeling bij eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling, relatiedynamiek, de RAAK-aanpak, Rotterdamse meldcode, Geslagen jaren (film), Ondersteuning voor kinderen door directe omgeving en nog veel meer.

Voor het congres hebben zich meer dan 550 professionals aangemeld uit de sectoren politie, advies- en steunpunten huiselijk geweld, opvang, maatschappelijk werk, (jeugd)hulpverlening, reclassering, bureaus jeugdzorg, gemeenten en politiek.

Het congres 'Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling: naar een gezamenlijke en systeemgerichte aanpak' wordt georganiseerd door MOVISIE en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) met financiële ondersteuning door bijdragen van de ministeries van Justitie, VWS en Jeugd en Gezin.





http://www.huiselijkgeweld.nl