Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


`Kansen voor Kinderen' op stoom

14 november 2008
Het verbeteren van het onderwijs en de schoolprestaties van leerlingen in De Baarsjes is een proces van lange adem, maar in de uitvoeringsfase van dit onderwijsprogramma zijn er nu al positieve ontwikkelingen te zien, zo blijkt uit de tussentijdse evaluatie van `Kansen voor Kinderen'.

Gunstige ontwikkeling

Leerlingen scoren hoger bij de jaarlijkse Cito-test, en scholen geven hogere schooladviezen voor het voortgezet onderwijs. Portefeuillehouder Lambriex: "Het is te vroeg om te zeggen of hier al sprake is van een trend, maar ik ben tevreden met deze gunstige ontwikkeling".

Knelpunten aanpakken

Het geld voor het programma zal de komende tijd nog nadrukkelijker ingezet worden om twee doelen te realiseren, namelijk nog betere leerprestaties en omgaan met verschillen in talent. Lambriex: "ik wil ook geld voor de wijkaanpak benutten om samen met de scholen ervoor te zorgen dat op korte termijn leerprestaties verbeteren. Ook andere knelpunten willen we in De Baarsjes aanpakken, zoals de screening van jonge kinderen door de GGD, zorgcoördinatie, coördinatie van brede schoolactiviteiten, vakleerkrachten, schoolkeuze en andere zaken".

Evaluatie

In de evaluatie noemt De Baarsjes twee punten die in het proces van `Kansen voor Kinderen' moeten verbeteren, namelijk het ontwikkelen van voor iedereen duidelijke criteria van succes en het bieden van hulp aan een aantal scholen dat moeite heeft met de complexiteit van het proces. Lambriex: "Ik ben tot dusver tevreden, want scholen, ouders, welzijnsorganisaties en stadsdeel hebben gezamenlijk de kans gegrepen te investeren in de toekomst van leerlingen".
De raadcommissie Onderwijs bespreekt de evaluatie op 2 december.