Onderzoek: fusies en overnames gaan bijna twee keer zo snel

14/11/2008 16:47

Towers Perrin

Persbericht Towers Perrin

14 november 2008

FUSIES EN OVERNAMES GAAN BIJNA TWEE KEER ZO SNEL

Amsterdam - Fusies en overnames worden bijna twee keer zo snel afgerond als in 2007. De gemiddelde tijd tussen het aankondigen en het sluiten van deals is gedaald van 142 dagen in 2007 naar 80 dagen in 2008. Het is waarschijnlijk dat het gemiddelde nog lager wordt, omdat veel voorgenomen deals nog voor het eind van het jaar doorgezet zullen worden. Dit blijkt uit onderzoek van Towers Perrin dat wereldwijd onderzoek deed naar het doorloopproces van fusies en overnames. Tussen januari 2007 en oktober 2008 is er gekeken naar ruim 500 transacties met een waarde boven de USD 2 miljard.

Falco Valkenburg, partner bij Towers Perrin: "Het aantal fusies en overnames is gedaald, maar het fenomeen 'Express M?' heeft zijn intrede gedaan. We zien dit verschijnsel niet alleen in de door problemen getroffen financiële sector, maar in de hele markt. Dit heeft fundamentele gevolgen voor de wijze waarop transacties worden uitgevoerd. Ondernemingen willen steeds sneller inspelen op kansen, maar een transactie op turbosnelheid brengt wel hogere risico's met zich mee. "

"In het fusie- en overnameproces worden scherpere prioriteiten gesteld. Er wordt nu vooral gekeken naar de strategische kansen, naar besparingsmogelijkheden en synergie. Behoud van het topmanagement en integratieplannen krijgen nog aandacht, terwijl bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en cultuurprogramma's pas na het sluiten van de deal aan bod komen. Ons advies: ook al lijkt de markt op zijn dieptepunt, prijs vooraf scherp in dat er na het sluiten van de deal tegenvallers om de hoek komen kijken.", aldus Valkenburg.

Over Towers Perrin

Towers Perrin is een wereldwijde zakelijke dienstverlener die organisaties helpt hun resultaat te verbeteren door effectief personeels-, risico-, en financieel management. Het bedrijf biedt innovatieve oplossingen op het gebied van human capital strategie, programma-ontwikkeling en -management, risico- en kapitaalmanagement, intermediaire diensten voor verzekeraars en herverzekeraars en actuariële dienstverlening. Towers Perrin heeft kantoren en samenwerkingsverbanden in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Azië, Latijns Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Voor meer informatie kunt u kijken op www.towersperrin.com.