Senternovem


14-11-2008 | Holland In-Situ Proeftuin (HIP)

In 2005 zijn TNO, SKB en aannemers die zijn verenigd in SKB-UB met steun van de ministeries van Economische Zaken en VROM gestart met het Holland In-situ Proeftuin project (HIP). Doelstelling van HIP is het stimuleren van een bredere toepassing van in-situ bodemsaneringtechnieken bij grondeigenaren, overheden, aannemers en andere betrokkenen. Dit gebeurt door demonstratie van de in-situ bodemsaneringtechnieken in technische en proces pilots, waarin deelnemers, waaronder aannemers, bevoegd gezag, projectontwikkelaars en eigenaren, werken aan het oplossen van knelpunten rondom in-situ sanering.

De ervaringen van HIP worden opgenomen in de ervaringsdatabank SOILECTION en beschikbaar gesteld op internet. SOILECTION is een webbased objectieve en informatieve beslissingsondersteunende tool, gericht op in-situ sanering voor professionals in een adviseursrol in de bodemsaneringsmarkt. Dit portaal ontsluit informatie en biedt `proof' over verschillende mogelijke saneringstechnieken aan de hand van praktijkvoorbeelden van bodemsaneringbedrijven. SOILECTION wordt uiteindelijk tweetalig uitgerold (Nederlands en Engels), waardoor de aangeboden kennis niet alleen nationaal maar ook internationaal kan worden verspreid.

Dit jaar worden de eerste vijf technische pilots afgerond. Deze pilots hebben betrekking op het onderbouwen van een stabiele eindsituatie, verhoging van de beschikbaarheid van verontreinigingen en inzet van specifieke, innovatieve monitoringstechnieken om de effectiviteit van bestaande in-situ technieken te optimaliseren. In het najaar van 2008 en in 2009 zullen nieuwe pilots gestart worden.

De deelnemers aan HIP-Proces hebben in vier bijeenkomsten praktijkervaringen gedeeld, een visie ontwikkeld op knelpunten en hebben gewerkt aan oplossingen voor knelpunten in hun eigen praktijk. Met de suggesties uit de leeromgeving zijn inmiddels een aantal stagnerende processen weer vlot getrokken. Momenteel wordt onderzocht welke activiteiten verder worden ondernomen in het kader van HIP Proces.

Voor SOILECTION is inmiddels een demo-versie ontwikkeld. Deze demo is getest door de klankbordgroep bestaande uit SKB, vier aannemers en twee adviseurs. Voorafgaand aan deze demoversie zijn verschillende betrokkenen uit de saneringsmarkt tijdens een workshop betrokken bij het functioneel ontwerp van SOILECTION. Momenteel wordt gewerkt aan de tweede demoversie die dit jaar nog zal worden getest door een brede gebruikersgroep.


www.hollandinsituproeftuin.nl