Senternovem


14-11-2008 | Oproep aan kabinet: Geef richting aan in energievraagstuk

Het Regieorgaan EnergieTransitie Nederland roept het kabinet op om moed te tonen en richting te geven. Dat staat in het advies "Duurzame energie in een nieuwe economische orde" van het Regieorgaan EnergieTransitie Nederland dat vandaag aan de ministers Cramer en van der Hoeven en de tweede kamer is aangeboden. "Zonder die leidende rol van de overheid blijft het energiedebat versnippert en weet het bedrijfsleven niet waar ze aan toe is", zegt voorzitter Theo Walthie. Het regieorgaan EnergieTransitie Nederland is het belangrijkste adviesorgaan op het gebied van de overgang naar een duurzame energiehuishouding.

"Ik mis de samenhang in het debat", zegt Walthie. De voorzitter geeft als voorbeeld de discussie over kolen of kernenergie: "Het is niet de vraag of we stroom uit kolencentrales óf kerncentrales moeten krijgen. De vraag is hoé kolen en kernenergie samen met windenergie en energie uit biomassa, passen is een duurzame energiehuishouding. En wat de invloed daarvan is op ons energie-infrastructuur. Het gaat om een totaalpakket van maatregelen die allemaal samenhangen. Zonder richting en kaders van de overheid komen we in het debat niet veel verder".

De markt is gebaat bij heldere keuzes van de overheid om zo de juiste investerings-beslissingen te kunnen maken. Als voorbeeld noemt Walthie de huidige plannen voor het bouwen van drie poederkoolcentrales. "Vanuit marktoverwegingen is het nu blijkbaar verstandig om te kiezen voor de bouw van nieuwe poederkoolcentrales terwijl er in 2020 veel minder behoefte is aan dergelijke niet-flexibele elektriciteitsproductie." Het probleem bij die poederkoolcentrales is dat die renderen bij een stabiele stroomproductie Terwijl er in een duurzame energiehuishouding juist behoefte aan flexibele elektriciteitsproductie. Als het hard waait dreigt er dan een conflict te ontstaan tussen stroom uit kolen en groene stroom. Het Regieorgaan EnergieTransitie Nederland pleit in haar advies voor de bouw van meer flexibele gasgestookte elektriciteitscentrales.

Het advies van het Regieorgaan is doorberekend aan de hand van het PowrSym3 model van de universiteit Delft. Het rapport "Onderbouwing- en toetsingsrapport voor het Regieorgaan Energietransitie" geeft een beeld van de uitkomsten.