Stichting Natuur en Milieu

Pleidooi van coalitie van energiebedrijven, milieuorganisaties en vakbonden:

14 november - Milieuorganisaties, vakbonden en energiebedrijven vragen het kabinet het huidige stimuleringsbeleid voor duurzame energie te verbeteren. Ten eerste door voldoende geld tot 2020 te reserveren zodat een stabiel investeringsklimaat voor duurzame elektriciteit wordt gegarandeerd. Hierbij gaat het om een subsidiebudget oplopend tot 2 miljard euro per jaar in 2020.

Daarnaast pleiten de partijen er voor om de financiering van de subsidie voor duurzame elektriciteit (SDE) via de elektriciteitsprijs te laten verlopen in plaats van via de rijksbegroting. Op die manier kan Nederland zijn achterstand op het gebied van duurzame energie in Europa inhalen.

In andere Europese landen zoals Denemarken, Duitsland en Spanje bestaat een beter stimuleringsbeleid voor hernieuwbare energie waardoor er in deze landen een beter investeringsklimaat voor duurzame energie bestaat. Nederland is hekkensluiter in Europa met een aandeel van 2,8 procent duurzame energie. Een land als Denemarken met dezelfde fysieke mogelijkheden, heeft een aandeel van 14 procent hernieuwbare energie.

De Tweede Kamer vergadert maandag 17 november over het Energierapport 2008. In ruil voor de inzet van de partijen wordt de overheid gevraagd om een stabiel marktinstrumentarium waarbij het kostprijsverschil tussen hernieuwbare en conventionele stroom structureel overbrugd wordt. Hernieuwbare technieken zijn nog altijd duurder dan conventionele technieken in 2020.

De huidige Stimuleringsregeling Duurzame Elektriciteitproductie (SDE) vormt een goed instrument om dit kostprijsverschil (de zogenoemde onrendabele top) de komende jaren te overbruggen. De SDE dient echter op twee belangrijke punten verbeterd te worden. Langdurig politiek commitment voor voldoende budget is nodig om de investeringen te plegen die samenhangen met het bereiken van het doel voor duurzame energie.

De partijen pleiten er tevens voor om de financiering van de SDE via de elektriciteitsprijs te laten verlopen in plaats van via de begroting. Deze SDE-heffing zal dan tussen de één en twee Eurocent per kilwattuur bedragen in 2020. Reden voor het eerste punt is een stabiel investeringsklimaat en voor het tweede punt loskoppeling van de rijksbegroting en toepassen van het principe de vervuiler betaalt.

Voor de langere termijn pleit de werkgroep voor invoering van een EU-verplichting in een koplopergroep mogelijk met Verenigd Koninkrijk, Zweden en België. Dit betreft een jaarlijks oplopend verplicht aandeel hernieuwbaar van de consumptie van elektriciteit. Aan introductie van een verplichtingensysteem verbinden de deelnemende partijen harde voorwaarden, o.a. een goed werkend systeem van groencertificaten tussen de deelnemende landen. Daarvoor zal de komende jaren voldoende draagvlak in de EU verworven dienen te worden omdat dit vooralsnog ontbreekt in Europa.

Lees hier een korte samenvatting van het rapport

Lees hier de uitgebreide rapportage en onderbouwing

Publicatiedatum: 14-11-2008