Stadsdeel Amsterdam-Noord

Einde rechtsongelijkheid voor bewoners Amsterdam-Noord

Gezamenlijk persbericht stadsdeel Amsterdam-Noord, gemeente Amsterdam, en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Op donderdag 13 november 2008 bekrachtigden wethouder Lodewijk Asscher van Amsterdam en hoogheemraad Tjerk Doornenbal van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in aanwezigheid van portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik van stadsdeel Amsterdam-Noord de overname van 35 km wegen in landelijk Noord. Daarmee komt er een eind aan de rechtsongelijkheid voor bewoners van Amsterdam-Noord.

Momenteel betalen de inwoners van Amsterdam-Noord ozb en waterschapsbelasting voor het beheer en onderhoud van de wegen in landelijk Noord. Vanaf 1 januari 2009 draagt het hoogheemraadschap deze wegen over aan Amsterdam. Dat betekent dat de bewoners van Amsterdam-Noord vanaf dat moment geen wegenheffing aan het hoogheemraadschap hoeven te betalen. Voor de bewoners levert dat een gemiddelde besparing op van ongeveer 35 euro per jaar. Voor huiseigenaren ligt dit nog hoger, afhankelijk van de WOZ waarde van hun woning, gemiddeld 70 euro per jaar. Wethouder Asscher: "Het is heel goed dat de Gemeente Amsterdam en het hoogheemraadschap eindelijk tot een oplossing zijn gekomen. Nu hoeven de bewoners van stadsdeel Amsterdam-Noord geen cent meer te betalen dan nodig, net als alle andere Amsterdammers."

35 km wegen
Amsterdam neemt de wegentaak over van alle landelijke wegen, fietspaden, voetpaden en een voetveer, buiten de bebouwde kom van Amsterdam. In totaal zijn het 26 wegen/fiets-, voetpaden met een lengte 35 km. De wegen op de waterkering (Durgerdammerdijk - buiten de bebouwde kom -, Ringdijk Blijkmeer en Waterlandse Zeedijk), blijven in beheer bij het hoogheemraadschap.
Waterschapsbestuurder Tjerk Doornenbal is blij met de deal die het hoogheemraadschap met Amsterdam heeft kunnen maken: "Wij vinden dat dit een hele goede zaak is omdat hiermee een evenwichtige situatie is ontstaan in het wegenbeheer."

Ook portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik is verheugd over het besluit: "Het stadsdeel streeft naar lage lokale lasten en een eerlijke verdeling van die lasten binnen Amsterdam. De Initiatiefgroep Betaalbaar Wonen Amsterdam-Noord (IBW-N) heeft maar liefst 11 jaar strijd gevoerd tegen deze rechtsongelijkheid. Het stadsdeelbestuur steunde het IBW-N in deze strijd en kaartte de kwestie herhaaldelijk aan bij de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Amsterdam. Nadat het gemeenteraadslid Van Drooge (CDA) in november 2006 een motie over de wegenheffing indiende, kwam er gelukkig schot in de zaak. Namens het dagelijks bestuur feliciteer ik het IBW-N en alle bewoners van Amsterdam-Noord met het behaalde resultaat."

Huidige en toekomstige situatie
Het wegenbeheer in Amsterdam is uniek omdat de gemeente in drie waterschappen ligt. Alleen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een wegentaak. Dat betekent dat de bewoners van Amsterdam-Noord wel wegenbelasting aan een waterschap betalen en de rest van de gemeente niet.

Voor de overname van de wegen betaalt de gemeente Amsterdam een bijdrage aan het hoogheemraadschap. De partijen hebben afgesproken dat Amsterdam deze bijdrage ineens afkoopt voor het bedrag van EUR 14,7 miljoen. Deze bijdragen zorgen ervoor dat de belasting voor de overige bewoners van het beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier niet extra stijgt.

Stadsdeel Amsterdam-Noord gaat structureel EUR 430.000 bijdragen aan het beheer en onderhoud van de wegen in landelijk Noord.