Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


14-11-2008
Frugi Venta tegen afschaffing handelsnormen

Frugi Venta is teleurgesteld over het besluit dat de Europese Commissie begin deze week heeft genomen om handelsnormen voor 26 producten af te schaffen. Frugi Venta is van mening dat afschaffing van de handelsnorm leidt tot kwaliteitsvervlakking en structureel lagere prijzen in een markt die toch al wordt gekenmerkt door overaanbod.

Frugi Venta heeft zeer veel bedenkingen bij de afschaffing van de handelsnorm. "Dit leidt tot kwaliteitsvervlakking en prijsafkalving en dat is kennelijk ook de bedoeling van de Europese Commissie. `Die dure agf' moet goedkoper worden en dat moet met deze maatregel worden bereikt. Een naïef idee, zo meent Frugi Venta direceur Willem Baljeu. Ook bij de verdeling van producten die wel en niet een norm krijgen, zet Frugi Venta grote vraagtekens. "Die is zeer arbitrair en niet goed gemotiveerd. Waarom bijvoorbeeld de paprika wel en de komkommer niet? En uien, champignons en spruiten vallen helemaal buiten de boot. Overigens zijn kromme komkommers al jaren te koop, bijvoorbeeld bij prijsvechters op weekmarkten. Dit marktordeningsinstrument is altijd belangrijk geweest om het betere product te onderscheiden van het mindere product. Dat wordt nu een moeilijk verhaal. Maar helaas is deze race nu gelopen", aldus Baljeu.

Geen draagvlak
Het Nederlandse handelsplatform weet zich hierbij gesteund door de Europese handelsorganisatie Freshfel. In een persbericht laat de organisatie weten volledig in te stemmen met de wens van de overheid om de regelgeving te vereenvoudigen. Inzake de afschaffing van de handelsnormen is Freshfel voorzitter Philip Binard echter van mening dat de Europese Commissie in hoofde van commissaris Marianne Fischer Boel, zich bovenal heeft laten leiden door administratieve argumenten. "We kijken met verbazing naar de mediacampagne die de Europese commissie heeft opgetuigd voor consumenten. Er was absoluut geen draagvlak voor deze maatregel bij Europese lidstaten die veel produceren zoals Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Polen." Ook Nederland kan aan dit rijtje worden toegevoegd.

Verwarring
Binard verwijt de Europese commissie het voeren van een mediacampagne nog voor de wijziging in regelgeving definitief was vastgesteld. "We hebben het gevoel dat de Europese commissie het afschaffen van de handelsnormen alleen heeft gebruikt om hun eigen communicatieagenda te vullen. De voorgespiegelde voordelen voor de consumenten, zullen spoedig veranderen in nadelen in de logistieke keten. Er zal bovendien verwarring ontstaan omdat iedere retailer zijn eigen kwaliteitsnormen zal hanteren. Afschaffing van de handelsnormen kan bovendien leiden tot een grote variatie in het schap van onrijp tot overrijp groenten en fruit.