Universiteit Nyenrode

Trustday 2008: `Risk management kan helpen vertrouwen te herstellen'

BREUKELEN, 14 november 2008. `The worst is yet to come', denkt 56,6% van alle aanwezige riskmanagers en CFO's gisteren tijdens Trustday. Wetten en regelgeving zullen aanzienlijk aangescherpt worden als gevolg van de huidige kredietcrisis. Onno Ruding (voormalig minister van Financiën) sprak die verwachting donderdag uit op de jaarlijkse Trustday 2008, georganiseerd door de Nyenrode Business Universiteit en GRC software-leverancier BWISE.

Onno Ruding gaf aan dat er gevaar dreigt wanneer het stof is gedaald we toch weer overgaan op het oude systeem. Vervolgens gaf ruim 65% van alle aanwezigen aan het eens te zijn met de stelling `The culture of financial companies is polluted'. Met andere woorden: het vertrouwen in de leidinggevenden en hoe zij de kredietcrisis aanpakken is niet heel groot.

Trustday stond dit jaar in het teken van Risk Assessment en vond plaats op 13 november in Kasteel Nyenrode. Ruim 100 CFO's en Risk managers van voornamelijk beursgenoteerde bedrijven waren op uitnodiging van BWise en Nyenrode aanwezig. Twan Huys, presentator van Nova, leidde de paneldiscussie die vooraf werd gegaan door presentaties van AEGON's CRO en VP Risk Management, Tom Grondin en Wim van de Kraats, Nick Leeson, voormalig brooker bij de Barings Bank en Onno Ruding, voormalig minister van Financiën en director of Citicorp and Citibank.

Nick Leeson sprak openhartig over wat er fout is gegaan bij de Barings Bank en zijn eigen rol daarin. Volgens hem zijn de belangrijkste lessen die uit de ondergang van de Barings Bank zijn te trekken dat leidinggevenden geen idee hadden van wat hun medewerkers aan het doen waren en niemand durfde om opheldering te vragen. Nick is verder van mening dat een duidelijke risk managementstrategie een hoop had kunnen voorkomen. Nick Leeson: `De combinatie van compliance, risk assessment en governance zou gecontroleerd moeten worden door competente mensen die echt begrijpen wat er aan de hand is en die intelligent genoeg zijn om de producten, risico's en impact van deze producten op de markt te kunnen begrijpen. Op dit moment is dat duidelijk niet het geval. Verder zouden bedrijven koste van kost moeten voorkomen dat data gemanipuleerd kunnen worden voordat ze worden gerapporteerd.'

Leen Paape, Directeur van de NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling aan Nyenrode, en Robert Pijselman, CEO van BWise, zijn tevreden met de resultaten van Trustday Risk Assessment. Leen Paape: `Vertrouwen is voor managers, controllers en accountants van groot belang. Als Business Universiteit willen wij hen graag een platform bieden voor opleidingen, ontwikkeling van talent en discussie. Naast inhoudelijke kennis is persoonlijke integriteit en een juiste attitude voorwaardelijk voor een goede functie-uitoefening'. Robert Pijselman vervolgt: 'Door de kredietcrisis is er veel aandacht voor risicomanagement en het feit dat bedrijven steeds transparanter moeten worden. Met behulp van onze geïntegreerde Governance, Risk en Compliance software kunnen we bedrijven helpen grip te krijgen op de risico's door middel van control testing en risk assements. Dit reduceert de risico's en verhoogt de transparantie', aldus Robert Pijselman.

Over BWise
BWise is een wereldwijde speler op het gebied van Governance, Risk en Compliance (GRC) software, gebaseerd op een sterk fundament vanuit business proces management. Sinds 1994 levert BWise haar klanten een geïntegreerde software oplossing om Corporate Governance, Enterprise Risk en Performance Management gestructureerd aan te pakken. Processen worden snel en efficiënt gedocumenteerd, risico's gesignaleerd en gezamenlijk met bijbehorende beheersmaatregelen gecommuniceerd via het web. Deze oplossingen dragen bij aan het effectief voldoen aan wet- en regelgeving zoals de Sarbanes-Oxley Act, Basel II en de Code Tabaksblat. Meer dan 300.000 gebruikers in meer dan 80 verschillende landen maken dagelijks gebruik van de BWise oplossing. Onder andere Aegon, TNT, Nielsen (VNU), Crucell en Connexxion mogen wij in Nederland tot onze klanten rekenen. Kijk voor meer informatie op www.bwise.nl.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en ontwikkelt daarnaast executive-programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde ondernemingen. Het Nyenrode Research & Innovation Institute (NRI) coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.

De NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling is onderdeel van de Nyenrode Business Universiteit en vormt het opleidingsinstituut waarin de krachten van het Koninklijk NIVRA en Nyenrode zijn gebundeld. NIVRA-Nyenrode is gespecialiseerd in deeltijdopleidingen op het gebied van accountancy en controlling en kent een lange opleidingsgeschiedenis, waarbij een hechte band met het bedrijfsleven en een rechtstreekse koppeling tussen theorie en praktijk centraal staan.

Einde persbericht