Gemeente Alkmaar


Alkmaars `Ja' voor nieuw Cultuurpodium YXIE

Rode lijn

Donderdagavond 13 november heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van cultuurpodium YXIE aan het Doelenveld. Met de komst van YXIE kan een aantal belangrijke doelen voor Alkmaar gerealiseerd worden; Filmhuis en Podium Provadja krijgen een nieuw onderkomen en Alkmaar krijgt er een cultuurpodium bij waarin het volledige kunstenaarschap van Lucebert tentoon wordt gesteld. Daarnaast wordt het rijksmonument de Sint Sebastiaansdoelen in oude luister hersteld en wordt het Doelenveld opnieuw ingericht waardoor de gehele omgeving aan kwaliteit zal winnen. Dit besluit past in de ontwikkeling van Alkmaar als vitale stad, met een aantrekkelijk cultureel klimaat voor bewoners, bedrijven en bezoekers (Toekomstvisie Alkmaar 2030).

YXIE gaat zich richten op moderne en eigentijdse creatie. Beeldende kunst gaat hier hand in hand met film, theater, muziek, literatuur en het gesproken woord. Het wil een ware ontmoetingsplek zijn, waar kruisbestuivingen tussen verschillende vormen van kunst kunnen ontstaan, binnen een multifunctioneel gebouw. In de programmering staan onderwerpen centraal en worden verbindingen gelegd met de dagelijkse actualiteit, in de wijk en in de wereld.

YXIE is een voortzetting van het Alkmaarse Film en Podium Provadja. Boegbeeld en inspirator is het werk en gedachtegoed van Lucebert (1924-1994). Alkmaar brengt zijn visie tot leven en zal - als enige in Nederland - het volledige kunstenaarschap van Lucebert, in al zijn veelzijdigheid gaan tonen.

In 2013 is het Doelenveld, dat nu nog in gebruik is als parkeerplaats, veranderd in een sfeervol plein en een dynamische, culturele ontmoetingsplek voor jong en oud. Ook de oude binnentuin van het Doelencomplex wordt opgenomen in de plannen en zal weer openbaar toegankelijk worden. Cultuurpodium YXIE zal samen met de culturele instellingen aan het Canadaplein het kloppend hart van cultuur in de Alkmaarse binnenstad vormen.

Financiële plaatje
Voor de partijen die tegenstemden was het voornaamste argument het ontbreken van de laatste sponsorgelden. Volgens de meerderheid van de raad is er echter voldoende zicht op het rondkomen van de financiering. Ook het college had al uitgesproken alle vertrouwen te hebben in de sponsorwerving. Van de benodigde 13,7 miljoen voor het realiseren van YXIE is inmiddels ruim 11 miljoen binnen. Het resterende bedrag van 2,5 miljoen euro moet worden ingevuld middels sponsorwerving. Nu ook de raad achter de plannen staat, zullen naar verwachting in deze fase nieuwe samenwerkingen tot stand komen.

Met de instemming van de raad is tevens de toegezegde 1,25 miljoen van de Provincie veiliggesteld. Dit bedrag was door de Provincie gereserveerd voor YXIE, onder de strikte voorwaarde dat de gemeenteraad op 13 november een 'GO' zou uitspreken. Zo niet dan zou het subsidiebedrag vervallen.

Lucebert ideeëncentrum
Naast een filmhuis en cultuurpodium zal in YXIE het volledige kunstenaarschap van Lucebert worden getoond. Hiertoe zal YXIE beschikken over een vaste Lucebertzaal met projectruimte en een uitgebreide bibliotheek/studiezaal. De tentoonstellingszaal presenteert werk van Lucebert in al zijn veelzijdigheid: gedichten, brieven, liedteksten,schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, fotografie. Ook is er aandacht voor Luceberts persoonlijkheid en zijn tijdgenoten door middel van foto's, film en bijzondere persoonlijke voorwerpen. Een belangrijk deel van de collectie wordt ter beschikking gesteld door de weduwe Lucebert. Daarnaast zullen er museale bruiklenen te zien zijn.

In de Lucebert projectruimte kunnen eigentijdse kunstenaars, componisten, theatermakers, etc. zich laten inspireren door Lucebert. Hieruit ontstaan nieuwe producties en ideeën, waarbij het publiek deelgenoot is van het creatieve proces. Op die manier is Lucebert voortdurend ook aanleiding voor het maken van nieuwe kunst. Door middel van een interactief studie- en ideeëncentrum wordt zijn gedachtegoed toegankelijk gehouden voor bestudering en onderzoek. Op deze manier is Alkmaar dé plek waar altijd werk van Lucebert te zien en te beleven is, en bovendien de enige plek in Nederland waar de veelzijdigheid van zijn kunstenaarschap getoond wordt.

Planning
Na het raadsbesluit zal de gemeente de verdere participatie vormgeven voor YXIE en haar omgeving. Het voorlopige ontwerp van Claus en Kaan architecten, dat in nauw overleg met bewoners tot stand is gekomen, zal in het voorjaar worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Naar verwachting opent YXIE in 2013 haar deuren.

14 november 2008