Voedingcentrum


Wereld diabetes dag

Vandaag, 14 november, is het Wereld diabetes dag, die dit jaar in teken staat van kinderen met diabetes en de problemen daarmee op school. In Nederland zijn op dit moment 12.000 kinderen en jongeren met diabetes. Dit aantal stijgt jaarlijks met 3 procent.

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er in het lichaam onvoldoende insuline is (diabetes type I) of waarbij de insuline niet goed werkt (diabetes type II). Insuline zorgt er normaliter voor dat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen wordt opgenomen. In die cellen kan de energie vervolgens worden gebruikt om bijvoorbeeld een spiercel te bewegen of een hersencel te laten denken.

Gezonde voeding

Mensen met diabetes hebben vaak een verhoogd cholesterolgehalte. Daardoor neemt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten toe. Verder zijn er nog andere complicaties als vaat- en nieraandoeningen. Diabetes is de laatste jaren uitgegroeid tot een veel voorkomende ziekte, die op een steeds jongere leeftijd voorkomt.

Praktische informatie
Bij diabetes speelt voeding een belangrijke rol met daarin aandacht voor regelmaat, weinig verzadigd vet, een gezond gewicht en alcohol en suiker met mate. Behalve gezonde voeding zijn ook andere gezonde leefregels zoals genoeg beweging en niet roken van belang. In de brochure Dieetadviezen bij Diabetes van het Voedingscentrum staat veel praktische informatie over eten met diabetes

Bloedsuikertest

Tot 5 december kun je in 850 apotheken in Nederland terecht voor een bloedsuikertest. Daarmee kunnen ze vaststellen of je een verhoogd risico hebt op diabetes of niet.