GroenLinks

GroenLinks voorstel AOW eerlijk en goed voor vrouwen

Vandaag verschijnt in ESB (Economische Statistische Berichten) een artikel van GroenLinks Tweede Kamerlid Jolande Sap en anderen over de AOW. Om de kosten van de AOW binnen de perken te houden wordt steeds vaker gepleit voor verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar. In het artikel vergelijkt Sap dit voorstel met het voorstel van GroenLinks om de AOW-leeftijd te koppelen aan het arbeidsverleden.

Uit de vergelijking blijkt dat een arbeidsafhankelijke AOW vooral op het punt van solidariteit beter scoort dan een algemene verhoging van de AOW leeftijd. Eerlijk delen betekent dat de bouwvakker of de verpleegkundige die al op jonge leeftijd is gaan werken, eerder met AOW kan dan de jurist of de accountant die pas na een lange studie aan de eerste baan begint.

Hoger opgeleiden betalen nu minder jaren premie en genieten langer van hun AOW omdat ze ouder worden dan lager opgeleiden. Een onbedoeld voordeel, dat door een verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar nog versterkt zou worden. Uit het artikel blijkt verder dat een solidaire AOW waaraan zowel jongeren als ouderen meebetalen ook beter scoort op arbeidsparticipatie en betaalbaarheid.

Direct na de Algemene beschouwingen heeft het kabinet het plan van GroenLinks voor de AOW afgeserveerd omdat het vooral vrouwen zou raken. In het artikel laat Sap zien dat een arbeidsafhankelijke AOW juist goed uitwerkt voor vrouwen omdat het de arbeidsparticipatie en de economische zelfstandigheid bevordert. In de huidige AOW zit een aanrechtsubsidie verborgen omdat niet werkende partners gratis zijn meeverzekerd. Het voorstel van GroenLinks schaft deze subsidie geleidelijk af voor de generaties die bij invoering 18 jaar of jonger zijn. Dat is gezien de afschaffing van de aanrechtsubsidie in de belastingen een logische keuze die de weg naar een moderne en geëmancipeerde arbeidsmarkt versnelt.