Gemeente Rotterdam

14 november 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 17 t/m 23 november 2008

Burgemeester Opstelten opent Kennislijn Hogeschool Rotterdam

Op maandag 17 november om 9.30 uur verricht burgemeester Opstelten samen met middelbare scholieren en studenten van Hogeschool Rotterdam de officiële opening van de 'Kennislijn'. De Kennislijn is een speciale metrolijn die de Rotterdamse stations Beurs, Blaak, Coolhaven, Dijkzigt en Kralingse Zoom, aandoet. Alle stations langs de Kennislijn zijn de komende twee weken volledig aangekleed in de rode huisstijl van Hogeschool Rotterdam. Om voldoende hbo'ers op te kunnen leiden voor de Rotterdamse arbeidsmarkt wil de hogeschool zijn ambities op deze wijze onder de aandacht brengen. De Kennislijn wordt geopend in de centrale hal van metrostation Coolhaven, Coolhaven 335a.

(Voor meer informatie: Carmen Mo- Ajok, Hogeschool Rotterdam, tel. 010 - 241 51 90)

Wethouder Kriens neemt deel aan Movisie congres

Wethouder Jantine Kriens neemt op maandag 17 november om 11.30 uur deel aan een paneldebat over een gezinsgerichte en gezamenlijke aanpak van partnergeweld en kindermishandeling tijdens het landelijke Movisie congres, Blokhoeve in Nieuwegein. Om 12.00 uur geven de staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker en de minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet een inhoudelijke reactie.

(Voor meer informatie: Movisie - kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling, Annemiek Goes, tel. 030 - 789 2086)

Wethouder Kriens neemt boekje Een Bos Tulpen in ontvangst

Maandag 17 november om 13.45 uur neemt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) het boekje Een Bos Tulpen van het Tulpenproject in ontvangst voor het stadhuis. Maandag worden twee manshoge tulpen voor het Rotterdamse stadhuis geplaatst en zullen daar blijven staan gedurende het Europese Jongerenjaar 2009. De tulpen zijn ontworpen en gemaakt door Rotterdamse leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

(Voor meer informatie: Your World, Ruby Vrolijk, tel. 010 - 241 2009)

Wethouder Bolsius reikt prijs uit tijdens Bep van Klaveren Memorial

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) verzorgt op maandag 17 november om 20.00 uur de prijsuitreiking tijdens de 15e Bep van Klaveren Memorial. De Bep van Klaveren Memorial is een jaarlijks terugkerend boksgala ter nagedachtenis aan de legendarische Crooswijkse Bep van Klaveren. Het motto van het evenement luidt: "De bokser Van Klaveren is gestorven, maar de legende leeft voort". Dit jaar maakt het evenement extra speciaal omdat het 80 jaar geleden is dat Bep van Klaveren Olympisch Goud behaalde. De uitreiking vindt plaats in het Topsportcentrum, aan de van Zandvlietplein 20.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Mark van der Roer, tel. 010 - 417 30 24)

Wethouder Baljeu verwelkomt deelnemers aan congres 'Doing Business in the Kingdom of the Netherlands'

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) verwelkomt dinsdag 18 november om 19.00 uur deelnemers aan het congres 'Doing Business in the Kingdom of the Netherlands' in het stadhuis, aan de Coolsingel 40. Het congres wordt georganiseerd door InterExpo, een organisatie die zich regelmatig inzet voor handel en 'matchmaking' in de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland. 'Doing Business in the Kingdom of the Netherlands' heeft als doel ondernemers binnen het Koninkrijk van elkaars activiteiten op de hoogte te brengen en nieuwe bedrijfskansen te creëren. Daarnaast biedt het congres lokale en regionale bedrijven de mogelijkheid zich te oriënteren op het zakendoen op de Antillen en Aruba. Het congres is van 16 tot 19 november in het Groothandelsgebouw in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Peter Oerlemans, InterExpo, tel. 010 - 279 41 11)

Wethouder Karakus houdt toespraak bij Groeibriljant Oud-IJsselmonde

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) houdt woensdag 19 november om 12.15 uur een toespraak bij de Groeibriljant Oud-IJsselmonde, aan het Kerkplein. Vervolgens plant de wethouder samen met portefeuillehouder Marco Rook en kinderen van de Van Brienenoordschool bomen op het Kerkplein, ter afronding van de 1e fase van de Groeibriljant. Een Groeibriljant is een project waarbij kansrijke plekken in de stad door particulier initiatief en met steun van gemeentelijke middelen en kennis kunnen uitgroeien tot bijzondere plekken voor bewoners.

(Voor meer informatie: Marjo Wetsteijn, communicatie deelgemeente IJsselmonde, tel. 010 - 479 82 16)

Wethouder Geluk bezoekt kindercampus Pendrecht

Jeugdwethouder Leonard Geluk brengt op woensdag 19 november van 13.45 tot 15.15 uur een werkbezoek aan de kindercampus Pendrecht. Het bezoek begint in wijkgebouw De Middelburgt aan het Plein 1953. In het wijkgebouw bezoekt hij samen met een schooldirectie enkele activiteiten voor kinderen. Om 14.40 uur vertrekt hij naar het Pendrecht theater om deel te nemen aan een debat over de kindercampus.

(Voor meer informatie: Astrid Loos, tel. 06 - 2935 3549)

Wethouders Harbers en Schrijer presenteren Economische Verkenning 2008

Op woensdag 19 november 2008 presenteren wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) en wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) om 16.30 uur de Economische Verkenning 2008 in de Schiecentrale aan de Lloydstraat 5 in Rotterdam. De gemeente Rotterdam geeft jaarlijks de Economische Verkenning uit. Aan de verkenning werken verschillende partijen mee, waaronder de Kamer van Koophandel, makelaars, banken, uitzendbureaus en onderwijsinstellingen. Hierdoor ontstaat een compleet beeld over de economische ontwikkelingen en trends in Rotterdam. Voorafgaand aan de presentatie lichten beide wethouders om 13.00 uur de Economische Verkenning 2008 toe tijdens een persgesprek in kamer 105 van het Stadhuis, Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling Concerncommunicatie, Odie Geerligs - van Eupen, tel. 010 - 417 38 35)

Wethouder Bolsius geeft de kick off voor Groene Schoolplein

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) geeft op donderdag 20 november om 11.00 uur de kick off voor het gezamenlijke Groene Schoolplein van de scholen IBS De Dialoog en OBS De Zonnehoek, aan de Hollandsestraat 74. Het ommuurde plein is ruim, maar er is nu nog te weinig groen aanwezig. In het kader van het Groenjaar gaat de dienst Sport en Recreatie samen met de scholen aan de slag met een groene metamorfose voor het plein. De strenge rode streep om het schoolplein te scheiden voor de twee scholen wordt vervangen door een vriendelijker groen pad. Daarnaast worden onder meer de doelpalen vervangen door boomstammen.

(Voor meer informatie: Irene Warbout, Sport en Recreatie, tel. 010 - 267 31 22)

Wethouder Geluk bezoekt Kinderrechtendag Rotterdam

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) bezoekt op donderdag 20 november om 12.45 uur de Kinderrechtendag Rotterdam op het Schouwburgplein. Op het plein maakt een levensgroot doolhof kinderen wegwijs in de rechten van het kind. Ook lanceert Defence for Children samen met Unicef en het Landelijk Ongedocumenteerden Standpunt in Rotterdam een website met een overzicht van alle rechten van 'illegale' kinderen.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Schrijer reikt certificaten Kleinschalig Innovatief Gastouderschap uit

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) reikt op vrijdag 21 november om 13.30 uur certificaten Kleinschalig Innovatief Gastouderschap uit aan de deelneemsters van het project 'De Juiste Maat'. Dit is een project waarbij allochtone vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans wordt geboden aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer in het gastouderschap. Het project is een onderdeel van Stichting Kansrijk Ondernemen Nederland( KON). De Stichting KON stimuleert kleinschalige ondernemersinitiatieven van allochtone vrouwen die moeite hebben om een baan te kunnen vinden en ondersteunt hen zo mogelijk met een microkrediet. De uitreiking van de certificaten vindt plaats in Wijkgebouw LCC Lombardijen aan de Menanderstraat 89.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling Concerncommunicatie, Petra Verheij, tel. 010 - 417 35 15)

Burgemeester Opstelten opent Schiecentrale

Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 21 november om 18.15 uur op spectaculaire wijze de Schiecentrale. Na 12 jaar grondig bouwen en verbouwen is de Schiecentrale in het Lloyd kwartier helemaal af. De Schiecentrale is getransformeerd van energiecentrale naar een innovatieve hotspot voor creatieve bedrijven. De centrale is een samensmelting van markante oude en inspirerende nieuwe gebouwen en vormt het epicentrum van de sterk groeiende creatieve industrie in Rotterdam. Op dit moment werken er ruim 80 bedrijven en kunstenaars naast en met elkaar. De Schiecentrale is gevestigd aan de Lloydstraat 1 in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Catrien Ketting, tel. 010 - 489 41 41)

Wethouder Bolsius opent Boomfeest in Diergaarde Blijdorp

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) opent op zaterdag 22 november om 13.45 uur het Boomfeest in de Rivièrahal in Diergaarde Blijdorp. Daarnaast plant de wethouder samen met de aanwezigen een groot aantal bomen. Het Boomfeest is één van de afsluitende activiteiten van het Groenjaar. Het is ook de afsluiting van een serie "Er-op-uit in 't groen? Doen!" wandelingen die door Groenservice Zuid-Holland in samenwerking met Wegener Huis-aan-huisMedia werden georganiseerd. De deelnemers die acht of meer wandelingen hebben meegelopen en op die manier hebben gespaard voor een eigen boompje, zijn uitgenodigd voor dit boomfeest. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Mark van der Roer, tel. 010 - 417 30 24)

Wethouder Bolsius opent Groene duim Naturoschie

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) opent zaterdag 22 november om 16.00 uur de Groene duim Natuurspeelplaats Naturoschie in Overschie. De Natuurspeelplaats is een plek waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen en bouwen met natuurlijke en duurzame materialen. Naturoschie is ontstaan uit een braakliggend stuk grond wat als hondenuitlaatplaats is gebruikt. Een Groene duim is de beloning voor bewonersinitiatieven om verwaarloosde (openbare) plekken in de stad op te knappen. Groene duimen zijn onderdeel van het Groenjaar. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad in en na 2008. De speeltuin wordt geopend op de hoek van de Pieter Postlaan en de Rosselin de Jonglaan in Overschie.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 - 417 93 24)

En verder...

Opent wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) op dinsdag 18 november om 15.45 uur het nieuwe Woon Zorg Centrum van het Leger des Heils aan de Coolhaven 118.

(Voor meer informatie: Maatschappelijk Centrum Rotterdam. Germen Schoffers, tel. 010 - 222 9888)

Reikt burgemeester Ivo Opstelten op vrijdag 21 november om 15.30 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis de Hendrik Chabot Prijs 2008 uit. Dit jaar ontvangt expressionist en digitale pionier Han Hoogerbrugge de prijs. De Hendrik Chabot Prijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De prijs wordt elke drie jaar uitgereikt en is bedoeld om de beeldende kunst in Rotterdam te stimuleren.

(Voor meer informatie: Mariona Vilalta, e-mail: hendrikchabotprijs2008@live.nl)

noot voor de redactie/